Tarkarét

Bivalytenyészeten-tudom-mit-eszem-3

Bemutatkozás

A Tarkarét Biofarmon 2013-óta tenyésztünk őshonos állatokat, amelyek takarmányozását saját területeinken, műtrágyák és növényvédőszerek alkalmazása nélkül termelt növényekkel oldjuk meg. Legfontosabb célunk, hogy állatainknak természetközeli környezetet teremtsünk. Jószágainkat barátságos odaadással, stresszmentes környezetben neveljük, a mennyiségi szempontok helyett az állatjólétre és a kiemelkedő minőségre koncentrálva.

Elhelyezkedés, Környezet

Biogazdaságunk központja a Keszthelyi-hegység és a Zala folyó közötti barátságos dombvidéken, egy apró településen, Zalaköveskúton található. A falunak  – csodálatos fekvése mellett – különleges adottsága, hogy minden lakójára legalább öt bivaly jut! A Tarkarét Biofarm a Balatontól 17, a Hévízi-tótól 9 kilométerre fekszik.  Csupán pár perc a kehidakustányi élményfürdő vagy a zalacsányi 18 szakaszos golfpálya. Közelségük ellenére bivalyaink szerencsére még egyik intézményt sem látogatták meg, bár vélhetően szívesen legelésznének a golfpálya kifogástalan gyepén, de nem vetnék meg a kehidai fürdő külső medencéit sem, mint hívogató dagonyázó helyeket. A faluból kivezető kis forgalmú országúton gyakran megállnak a turisták a kerítés mellett legelésző bivalycsordában gyönyörködni.

Bivalytenyészet

Gazdaságunkban körülbelül száz bivalytehén és a hozzájuk tartozó borjak és növendék állatok legelésznek a major körül elterülő dombokon. A legelőterületek és az állatok téli ellátását biztosító kaszálók és szántók összeterülete 250 hektár, ennek megfelelően jószágaink táplálását teljes mértékben saját, bio (más szavakkal „öko” vagy „organikus”) minősítésű takarmánnyal tudjuk megoldani. […tovább

Őshonos állataink

Magyar Házibivaly

A magyar házi bivaly fekete szőrzete, orra, szeme és sarlószerűen felfelé álló szarvai miatt kissé félelmetes és egyben méltóságteljes megjelenésű, magyar őshonos háziállatunk. A szarvasmarhánál félénkebb, nyugtalanabb természetű, de gondozójának engedelmes.

Könnyen szelídíthető, elvárja a törődést, a vakargatást, ugyanakkor kevesebb veszedelmesebb állat létezik a felingerelt bivalybikánál. Igaz, csak akkor támad, ha sarokba szorítják. Honfoglaló őseink korában a mocsarak, lápok, vadvizek messzire feketélltek a hatalmas bivalycsordáktól.  A letelepedésekkel némileg visszaszorulhattak, majd újabb, tömeges elterjedésüket a török háborúk hozták el, mivel az ellenséges haderő nagy számban használta ágyúvontatásra a „bivalyerőt”. Ám amíg még a 19. század fordulóján is csaknem 150 ezer bivaly legelészett a történelmi Magyarországon, napjainkban már csupán pár ezer körüli az állománya.

Magyar Szürkemarha

A magyar szürkemarha az őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségének, szilajságának, őserőt sejtető impozáns megjelenésének köszönhetően az egyik legnépszerűbb háziállatunk.

Magyar tarka szarvasmarha

A magyar tarka szarvasmarha kettős hasznosítású (tej- és hústermelő), Magyarországon kialakult marhafajta. Őshonos, törvényileg védett háziállataink közé tartozik. Színe sárga-piros-tarka. Élénk, jóindulatú állat. Amikor „tehenekre” gondolunk, legtöbbünk számára egy magyartarka képe jelenik meg.

Magyar Racka Juh

A magyar racka juh az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet mind az anyajuhok, mind a kosok viselnek. Bőrük tömör, rugalmas, gyapja meglehetősen durva, tincses szerkezetű, 20-30 cm hosszú, fekete és fehér színváltozata létezik.

Magyar parlagi szamár

A magyar parlagi szamár színe lehet egérszürke, barna, fekete. Jellegzetes jegye a szíjaltság és a vállkereszt, a lábakon pedig az esetenkénti haránt irányú zebroid csíkok. Mindegyik színváltozatban gyakori a világos hasalj (fecskehas). Legértékesebb tulajdonságai a szilárd szervezet, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, az igénytelenség, a szívósság, békés természet, munkabírás és sokoldalú használhatóság.

Állatok gondozása

Hajnal György

Osvald Zsófia

Növénytermesztés

Horváth Csaba

Györei Béla

Pánger Zoltán

Targuba Zsolt

×

Cart