Tavaszi bivalygom...

Tavaszi bivalygombóc lime-os tejszínes, mártásban tökmagvas tésztával 5 személyre

Hozzávalók 5 személyre

 

Darált bivalyhús (nyesedék, nyak, lapocka)

Zsír

Vöröshagyma

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

Zellergumó

Hántolt köles

Petrezselyemzöld

Tojás

Majoránna

Bors frissen őrölve

 

500 g

30 g

30 g

80 g

60 g

50 g

80 g

1   cs

1 db

2 g

15 g

1 g

 

Mártáshoz

Bivaly vaj

Vöröshagyma

Petrezselyem zöld

B. alaplé

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

B. tejszín

Lime

Liszt

 

50 g

50 g

½ cs

500 ml

60 g

50 g

200 ml

15 g

2 db

40 g

Elkészítés

A darált húshoz adjuk a kevés zsíron megfonnyasztott apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt zöldségeket, a megmosott kölest, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, a tojást, majoránnát, sót, borsot és összegyúrva elkészítjük a húst. Kicsit állni hagyjuk (kb. 10 perc), majd egyforma gombócokat formázunk belőlük és az alábbi lében megfőzzük. A vajban megdinszteljük, a vöröshagymát rászórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét és az alap lével fölengedjük, és sózzuk, ebbe tesszük a gombócokat és lassú forrással főzzük. A gombócok mellé tesszük a finom metéltre (juliannae) vágott zöldségeket és egy kevés lime héjat reszelve. Ha a gombócok megfőttek, lisztből és tejszínből készült habarással besűrítjük. Kifacsart lime levével ízesítjük.

Tökmagvas tészta

 

Hozzávalók

 

Liszt

Tojás

Tökmagolaj

Őrölt tökmag

Tisztított tökmag 15 g

 

400 g

4 db

1   tk

20 g

20 g

 

Elkészítés

A lisztből, tojásból, tökmagolajból, és az őrölt tökmagból jól nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát vékonyra nyújtva széles metéltet vágunk belőle. Forró sós vízben kifőzzük. Tálalásnál a tetejére néhány csepp tökmagolajat csepegtetünk és vágott pirított tökmaggal meghintjük.

Könnyű tökmagvas tészta

 

Hozzávaló 10 kiszúrt kerek lap, húsgombóc vagy más alá

 

 

Tojás

Tökmagliszt

Finomliszt

Pirított tökmag késsel apróra vágva

 

5 db

60 g

30 g

5 g

3 g

Elkészítés

A tojásokat ketté választjuk, a sárgákat habosra verjük. A tojások fehérjéit is kemény habbá verjük, egy csipet sót adunk hozzá majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a tökmaglisztet. Óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a tészta. Sütőpapírral ellátott lemezre kenjük, rászórjuk a vágott tökmagot és 165 C° előmelegített sütőben 12 – 14 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbát végezni. Hagyjuk hűlni majd pogácsa szaggatóval 10 db. – t, szúrunk ki, amit tálalásnál a húsgombócok alá teszünk. Ezt a tésztát máshoz is használhatjuk. Ha cukorral készítjük, lehet sütemény alapja is.