Tűzdelt bivalyfe...

Tűzdelt bivalyfelsál zöldségek között párolva burgonya puffanccsal 5 személyre

Hozzávalók

Bivalyfelsál (comb)

Fehér szalonna

Zsír

Vöröshagyma

Paradicsom püré

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

Zellergumó

Petrezselyemzöld

Fokhagyma

Kakukkfű

Gomba

Bors frissen darálva

Fehérbor (száraz)

Bivaly vaj

700 g

80 g

50 g

10 g

60 g

15 g

100 g

80 g

80 g

½ cs

1 cikk

2 ág

30 g

 

10 ml

50 g

Elkészítés

A fehérszalonnából ceruza vastagságú csíkokat vágunk, fagyasztószekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön így könnyebb lesz tűzdelni.  A szalonna csíkokat tűzdelő tű segítségével a húsba tűzzük úgy, hogy egyforma távolságokra tűzzük a szalonna csíkokat és lehetőleg a hús minden részére jusson. A megtűzdelt felsáldarabot sózzuk, majd kevés zsíron körbe sütjük. A megmaradó zsírban egy kevés cukrot karamellizálunk, beletesszük a hagymát, a sűrített paradicsomot és kevés alaplével fölengedjük. A lébe tesszük az elősütött tűzdelt felsált, Fokhagymát, kakukkfüvet, a petrezselyemzöld szárát és fedő alatt pároljuk. Ha a hús kezd puhulni, hozzáadjuk az egyenlő nagyságúra vágott zöldségeket és a gombát. Együtt pároljuk puhára. Ha elkészült a húst kivesszük, a pároló levéből a levet leszűrjük, A fehérbort beforraljuk, csak a fele maradjon, ezt hozzáöntjük és összefőzzük és beízesítjük. A mártásba, ha már nem forr és egy picit állt hideg vajdarabkákat teszünk, bele ezzel sűrítjük. Tálaláskor a tára tesszük a zöldségeket és a mártást és mellé vagy rá helyezzük a hússzeletet, megszórjuk finomra vágott petrezselyem zölddel. Külön köretet kínálunk hozzá.

 

Burgonya puffancs 5 személyre

 

Hozzávalók

Burgonya (főve, áttörve)

Liszt

Bivalytej

Élesztő (friss)

Tojássárgája

Bivaly vaj

Zsír vagy olaj a sütéshez

200 g

280 g

70 ml

15 g

2 db

30 g

10 g

 

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben megindítjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az áttört főtt burgonyát, a tojássárgájákat, a vajat, sót és hozzáadjuk az élesztős tejet. A tésztát jól összekeverjük, kissé lágyabb tésztát kapunk. Letakarva kelesztjük, ha jól megnőtt a tészta mennyisége olajos kanállal a forró zsiradékba szaggatjuk és aranybarnára sütjük. A zsírból kiszedve rácsra vagy törlő papírra tesszük, hogy a zsiradék lecsöpögjön. A burgonya puffancs nemcsak köretként, de fűszeres tejföllel (pl. fokhagymás, snidlinges, stb.) vagy sajttal is finom csemege.