Vaníliás köles torta, csipkeízzel és szederrel
Hozzávalók
Köles (hántolt)
Só Bivalytej Tojás Cukor Liszt Vanília cukor Porcukor Reszelt citromhéja Tojássárgája Bivalytej Kristálycukor Liszt Vanília rúd Só Jó minőségű csipkebogyó lekvár (krémes állagú) Lapzselatin Szeletelt mandulabél Friss fekete szeder |
100 g
1 g 100 g 4 db. 60 g 20 g 10 g 20 g
5 db 500 ml 100 g 70 g 2 db
250 g 5 lap 30 g 100 g |
Elkészítés
A tejben kevés vízzel megfőzzük a kölest és kihűtjük. A tojások sárgáját egy kikapart vaníliarúd belsőjével és a porcukorral jól kikeverjük, a tojássárgájához adjuk a szétmorzsált főtt kölest és elkeverjük. A tojások fehérjéiből a kristálycukorral kemény habot verünk. A habot, 20 g. Lisztet, és a köleses tojás masszát lazán összekeverjük, teszünk bele egy csipet reszelt citromhéjat. Vigyázni kel, hogy ne törjük össze a masszát! Ebből formában vagy sütőlapon két kerek lapot sütünk, hagyjuk kihűlni. Közben a tejet, a vaníliarúd kikapart magjait, sót és a cukrot elkeverjük és melegítjük, amíg csak langyos egy keveset kiveszünk belőle és a lisztet és a tojássárgáját simára keverjük, ne legyen sűrű (kb. tejszín sűrűségű). Ha a tej felforrt a lisztes részt folyamatos keverés mellett adjuk fokozatosan hozzá. Addig főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik, és nem érezzük a lisztes ízét. Kissé hűtjük. Az egyik köleses lapot a formába tesszük és rákenjük a vanília krémet. Hűtjük. Ha összehűlt a krém a tésztával, ráöntjük a csipkebogyó lekvárt, felét, amit elkevertünk a beáztatott és kinyomkodott zselatinlapokkal. Ezután megvárjuk, amíg kezd kötni és rátesszük, a másik tésztalapot kicsit megnyomjuk, hogy illeszkedjen és ráöntjük a megmaradt csipkeíz lekvárt. Érdemes néhány órát hűteni. Oldalát pirított mandulaszeletekkel vagy mogyoró morzsával beszórjuk. Majd a tetejére helyezzük a megmosott és leszárított feketeszeder szemeket. Szeletelés után tálaljuk.