Bivaly gyros (girosz) krumpli lángosban 5 személyre
Hozzávalók
Sovány bivalyhús (hátszín, comb)
Étolaj Saját girosz fűszerkeverék* Só Őrölt bors
|
600 g
80 ml 2 ek 20 g 2 g
|
*Saját girosz Fűszerkeverék
Friss vagy szárított fűszernövények keveréke kb. azonos arányban Oregánó, Rozmaring, Bazsalikom, Törökszéna, Koriander. Ezeket összekeverjük és teszünk hozzá egy mokkás kanál fahéjat. A friss növényekből készülő keveréket egy – két napon belül érdemes elhasználni! A szárított növényekből kevertet sötét tárolóedényben lezárva sokáig eltarthatjuk.
Elkészítés
A húst vékony (falatnyi) csíkokra vágjuk, rászórjuk a saját girosz. fűszer keverékünket, ráöntjük az olajat. Összekeverjük és egy edényben lefedve, hűtőben tároljuk (pácoljuk) legalább 24 óra hosszan. Vastag aljú nehéz serpenyőben süssük. A serpenyőt forrósítsuk fel és a húst beletéve néhányszor rázogatva fordítsuk meg benne a húst, közben sózzuk és borsozzuk! Figyeljünk, mert hamar elkészül, ha sokáig sütjük, könnyen szárazzá válik, rágós lesz! Elkészülte után azonnal tálaljuk. Pita helyett krumplilángosba tálaljuk
Hozzávalók: 5 db lángos
Burgonya főtt, áttört
Liszt Só Zsír
|
400 g
150 g 15 g 10 g
|
Elkészítés
A megfőtt és áttört hűlt burgonyát sózzuk és hozzáadjuk zsírt és a liszttel tésztává gyúrjuk. A tésztakészítést gyorsan végezzük, mert a tésztánk lelágyulhat és nehezebb vele dolgozni! A tészta keménységét a hozzáadott liszt mennyiségével szabályozhatjuk, ezért érdemes fokozatosan hozzáadni a lisztet. Ha összeállítottuk egyenlő darabokra vágjuk és nyújtófával egyenletesen vékonyra nyújtjuk. A vastagság kb. 2-3 mm legyen. Közepes lángon, közép meleg serpenyőbe vagy sima rostlapon süssük meg mindkét oldalát. Mindig frissen süssük és tálaljuk.
Saláta vagy zöldségek a húshoz
Jégsaláta vagy római saláta
Paradicsom Uborka Lilahagyma |
1/3 fej
200 g 150 g 100 g |
A Zöldségeket ízlésesen szeletekre vágjuk és fajtánként agy összekeverve is rátehetjük az elkészült, tálalt húsra.
Öntet
Tzatziki
Görög joghúrt natúr Uborka (kígyó ) Fokhagyma Só
|
2 pohár
100 g 2 cikk
|
A fenti hozzávalókat összekeverve készítjük el az öntetet.
Csípős mártás
Görögjoghurt Majonéz Csípős paprikakrém Ketchup
|
1 pohár
100 g 50 g 50 g |
A fenti alapanyagokból keverve készíthetjük el az öntetet, a csípősséget ízlésünknek megfelelően a csípős krémmel állíthatjuk be.
Tálalás
A megsült krumplis lángost a tányérra tesszük, erre rakjuk a kész húst és a zöldségeket váltakozva, a hozzávaló öntetből is teszünk rá és összecsavarjuk (tölcsér alakura) és az öntettel nyakon öntjük. Tehetjük tányérra, de csinos papír tölcsérbe is tálalhatjuk. Sétálva is fogyaszthatjuk.