Bivalybocs máj roston szalonnás zöldbabrőzsével 5 személyre (FG)
Hozzávalók
Bivaly. borjúmáj
Olíva olaj Bivaly vaj Kolozsvári szalonna Ceruzabab zöld Koktélparadicsom Parajdi só Bors őrölt |
800 g 150 g 150 g 300 g 500 g 300 g 20 g 10 g
|
Elkészítés
A lehártyázott borjúmájat leszeleteljük, adagonként két szeletet vágunk. Megszórjuk borssal és s ütésig hűtőbe tesszük. A szalonnát, ha nem szeletelt, akkor 10 szeletet vágunk belőle, szép vékony szeleteket. A ceruzababot enyhén sósforró vízbe egy két percig lassan főzzük (blansírozzuk) és hirtelen visszahűtjük (sokkoljuk) a jeges víz alkalmas erre a műveletre. A vízből kivéve lecsepegtetjük, letakarva félre tesszük. Koktélparadicsomokat éles késsel tetejükön enyhén, csak a paradicsomok héját, keresztben bevágjuk, enyhén sózzuk, kivajazott tepsibe tesszük és a paradicsomok tetejére is teszünk egy pici vajdarabkát. A szalonna szeleteket kiterítjük és a szép ceruzababot borsozva egyenletesen a 10 szelet szalonnára osztjuk. Ha a szalonnánk elég sós, akkor nem sózzuk, csak betekerjük. Forró sütőben, lehetőleg legyen felső sütési módozata, sütjük a babrőzséket és a paradicsomokat is. Amíg a babrőzsék és a paradicsomok sülnek, süthetjük a májat. A köretek hamar elkészülnek, ezért ne feledkezzünk a sütőre többször ránézni! A májszeleteket forró rostlapon, grillen vagy vastag aljú forró serpenyőben süssük. A bocsmájat a sütés előtti pillanatban vagy sütés után enyhén sózzuk. A sütéskor figyeljük, mert a máj hamar sül, és ha túl sütjük keményedni fog, ha úgy érezzük, hogy az egyik oldala majdnem kész, azonnal fordítsuk meg a szeletet, és a másik oldalán még rövidebb ideig süssük. A máj akkor a legjobb, amikor még kissé rózsaszínű, de már nem véres a leve. Tányérra tesszük a két babrőzsét akkor jó, ha a szalonna a babokon ropogósra sült. Rá vagy mellé tesszük a két szelet májat és két sült paradicsomot. Meleg vajjal meglocsoljuk és petrezselyem zöldjével, metélőhagymával díszíthetjük.