Bivalymáj csíko...

Bivalymáj csíkok friss lecsóval, bazsalikomos hajdinával

Hozzávalók: 5 személyre

Bivaly máj

Vöröshagyma

Zsír

Friss majoránna (ha nincs akkor szárított)

Frissen darált bors

Füstölt szalonna

Csemege hagyma

Húsos zöldpaprika

Paradicsom

Fűszerpaprika

Csípős Rózsa

Fokhagyma

Zsír

Majoránna (ha van friss)

700 g

50 g

60 g

5 g

2-3 ág

 

80 g

350 g

600 g

350 g

60 g

10 g

10 g

50 g

2 -3 ág

15 g

 

Elkészítés

A májat hártyázás után szeleteljük, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, félretesszük felhasználásig. A szalonnát keskeny csíkokra vágjuk, a hagymát egész vagy fél karikára vágjuk, a paradicsomokat hámozzuk, és fél karikákra vágjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és fél karikákra daraboljuk. Serpenyőben kiolvasztjuk a szalonnacsíkokat és hozzáadjuk a hagymát. Az üvegesre sült hagymához adjuk, a zöldpaprikát magas hőmérsékleten hirtelen összesütjük, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadunk egy cikk fokhagymát majd az összevágott paradicsomot. Össze forraljuk, sózzuk kevés csípős paprikát adunk hozzá és félretesszük. Egy serpenyőben zsíron kezdjük pirítani a hagymát és hozzáadjuk a csíkozott májat is. Folyamatosan forgatva rövid idő alatt megpirítjuk. nem szabad túlsütni, mert elveszíti a szaftosságát. Rátépkedjük a majoránna leveleit és egy pici sót és borsot darálunk rá. Hozzáöntjük a kész roppanós lecsóhoz hírtelen összeforgatjuk és máris tálaljuk! Köretként bazsalikomos hajdinát ajánlunk.

 

Bazsalikomos hajdina 5 személyre

Hozzávalók

Hajdina

Olaj (vagy zsír)

Bivaly alaplé

Friss bazsalikom

250 g

10 g

30 ml

600 ml

3 ág.

Elkészítés

A zsiradékon megforrósítjuk a hajdinát (rizshez hasonlóan), ha átforrósodott alap lével vagy vízzel felengedjük, sózzuk. fedő alatt pároljuk. Nem árt néha megkavarni. Amikor már kevés folyadék van rajta a megmosott bazsalikom leveleket leszedjük az ágakról és az ágakat apróra vágva fövő hajdinához tesszük. A szép levelekből félre teszünk néhányat, amivel a kitálalt ételt díszíthetjük, a többit apróra vágjuk vagy tépkedjük, és a kész párolt hajdinához keverjük. Tálalásnál a köretet valamilyen nedvesített formába töltjük, és abból kifordítva kerül tányérra.