Bivalyuszály leves velős derelyével 5 személy
Hozzávalók
Húsos bivalyfarok
Vegyes bivalycsont Petrezselyem gyökér Sárgarépa Karalábé Zellergumó Vöröshagyma Kelkáposzta Lestyán zöld Fokhagyma Parajdi só Bors Gyömbér Petrezselyem zöldje Levesbetét: Bivalyvelő Vöröshagyma Zsír Finomra vágott petrezselyem zöldje Só Bors frissen őrölve Tojás Liszt |
1300 g
600 g 120 g 120 g 50 g 50 g 50 g 50 g 1 ág 1 cikk 25 g
100 g 40 g 20 g
2 db 100 g |
Elkészítés
A farkakat az ízeknél elvágjuk és a vegyes csontokkal együtt leforrázzuk, leöntjük a forrázó levet és hideg vízzel lemossuk. Hideg vízben feltesszük főzni. Amikor felfőtt lehabozzuk, és takarékon lassan gyöngyöző forrással főzzük. Beletesszük a zöldségeket és sózzuk, beletesszük a lestyánt, a hagymákat, a gyömbért, a szemes borsot,(a bors helyett használhatunk csípős paprikát is). Lassan főzzük, ha valamelyik zöldség megfőtt az emeljük ki a fazékból óvatosan, hogy ne törjük a levest. Ha a bivalyfarok is megpuhult vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni. A leszűrt levest a főtt farok húsokkal, a zöldségekkel és a velős derelyékkel forrón tálaljuk.
Derelye
Elkészítés
A lisztből 1 tojással gyúrt tésztát készítünk, kicsit pihentetjük. Amíg pihen, elkészítjük a velős tölteléket. A finomra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteljük és hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és megabált velőt. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és finomra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk és egy kisebb tojással összefogjuk a velőt. A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, középen kettéhajtjuk és tészta felébe egyforma nagyságú kupacokat teszünk a velőből úgy, hogy a tészta másik felét ráhajtva a halmocskák között a tésztát újunkkal kissé megnyomkodjuk, hogy a két lap tapadjon össze. Majd késsel vagy derelyemetszővel szétdaraboljuk. Húslevesbe vagy sós vízben kifőzve a levesbe tálaljuk.