Epres bivalyjoghurtos kocka ribizli öntettel 12 Kocka
Hozzávalók
Piskótához
Tojás
Cukor Finomliszt |
2 db
40 g 40 g |
Elkészítés
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojás sárgáit 20g cukorral habosra keverjük, majd a tojásfehérjéit verjük keményhabbá a megmaradt cukorral. A kemény cukros tojáshabhoz adjuk a felvert tojássárgájákat és a lisztet úgy, hogy közben ne törjük össze piskóta masszát és elkeveredjenek az összetevők. Sütőpapíron, szilikon lapon vagy tepsiben megfelelő méretre sütjük (sütőlemez vagy tepsi 28-30 X 10-12 cm nagyságú). Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Megvárjuk amíg lehül. A formát vagy tepsit kibéleljük folpakkal (simára). Beletesszük a pikótalapot. Ha nincs időnk piskótát sütni és van, kéznél babapiskóta azzal kirakhatjuk a formát vagy tepsi alját.
Epres bivaly joghurtkrém
Bivalyjoghurt
Bivaly krémsajt Zselatinlap Porcukor Vaníliacukor Friss földieper (esetleg mirelit) |
600 ml
400 g (1 csomag) 6 lap 60 g 20 g 600 g |
Elkészítés
A földiepret megmossuk, lecsepegtetjük, és hagyjuk kicsit leszáradni, majd néhány egyforma szemet félreteszünk, díszítéshez. A többit egyforma kis darabkákra vágjuk. A krémsajtot, a porcukrot és a vaníliáscukrot simára keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot és a darabolt földiepret elkeverjük úgy, hogy ne törjenek az eperdarabok. Az áztatott zselatinlapokból kinyomkodjuk a vizet és a krémsajthoz keverjük és a két alapot, joghurtos és krémsajtost egybekeverjük lehetőleg nem törve. Ezt a krémet töltjük (öntjük) a formába vagy tepsibe melynek az aljába a piskótalapot tettük. Az alját kissé megütögetjük, hogy a krém egyenletesen terüljön el. Hűtőbe téve alaposan lehűtjük. A folpack segítségével kiemeljük a formából és egyenlő kockákra vágjuk. Tetejét kemény kissé cukrozott tejszínhabbal és a félretett eperrel díszíthetjük.
Ribizli öntet
Friss piros ribizli (télen mirelit)
Cukor Méz Citrom Rozé bor Mentalevél Víz |
250 g
80 g 50 g 50 g 100 ml 1 ág 300 ml |
Elkészítés
A vizet és a bort kevés citromhéjjal és a mentával főzni kezdjük. Ha 5-6 percet főtt kivesszük a mentaágat és a citromhéjdarabot és hozzáadjuk a cukrot. Tovább forraljuk és beletesszük a megmosott, leszárazott piros ribizlit és tovább főzzük. A főzést addig folytatjuk, míg a ribizli szemek összeesnek és a lé szép színű lesz, kezd tapadóssá válni. Ezután leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, nem nyomkodjuk át a szűrőn, mert megtörik a színe. A leszűrt öntethez adjuk a mézet, és ha szükséges kevés citromlevet, majd lehűtjük.
Tálalás
Tányérra tesszük az epres bivalyjoghurtos díszített kockát, mellé tehetünk epret, ribizlit, ribizli öntetet és friss fűszernövény leveleket (menta, citromverbéna, citromfű).