Főtt bivalyszegy torma mártással, burgonyával, kelvirág ropogóssal 5 személyre
Hozzávalók
Bivalyszegy (csontos szegy)
Só Szemes bors Sárgarépa, petrezselyem gyökér, zellergumó Vöröshagyma (kis fej) Fokhagyma Lestyán zöld Bivaly vaj Liszt Ecetes torma üveges Tejszín Cukor Ecet, ha szükséges, |
1250 g
20 g 2 g 200 g 1 db 2 gerezd 1 szál 40 g 10 g 100 g 100 ml 10 g
|
A bivalyszegyet öt egyforma nagyságura vágjuk lehetőleg fűrésszel. Forró vízzel leöntjük és utána hideg vízzel átmossuk. Feltesszük főni, ha a habja feljön, leszedjük, és gyöngyöző forralással főzzük. Majd sózzuk és beletesszük a szemes borsot. Megtisztítjuk a zöldségeket és a leveshez adjuk. A húst jó puhára kell főzni, ha elkészült célszerű a zöldségeket kiszedni a húst tálalásig a levesben tartani.
Mártás készítés
A vajat felhevítjük, hozzáadva a lisztet kicsit sütjük és a hús levéből felengedjük (150 ml.) hozzáadjuk a tormát és a tejszínt beforraljuk és ízesítjük (cukor, ecet).
Kelvirág ropogós: 5 személyre
Hozzávalók
Friss karfiol
Tojássárgája Grízes liszt Só Fehér bors Petrezselyemzöld Tojás Zsemlemorzsa Olaj vagy zsír a sütéshez |
400 g
3 db 50 g 15 g 3 g 1/3 cs 2 db 150 g
|
Elkészítés
A megtisztított karfiolt sós vízben megfőzzük és leszűrve hagyjuk lecsöpögni. Majd áttörjük, és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a grízes lisztet, a tojások sárgáját, sót, őrölt fehérborsot és a finomra vágott petrezselyem zöldjét. Összekeverjük így egy jól formálható, de nem túl kemény állagot kapunk. A karfiol tésztából Vagy egyforma nagyságú rudacskákat vagy egyforma nagyságú golyókat formálunk. Ezeket felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő zsiradékban kisütjük. Valamilyen (pl. snidling) önálló fogásként is fogyaszthatjuk.