Sonkás-burgonyás-tojással töltött felsálszelet kapros túrógombóccal 5 személyre
Hozzávalók 5 személyre
Bivaly felsál (comb része) Só Bors frissen őrölt Burgonya Füst. főtt bivalysonka Tojás Zsír Tejföl Petrezselyem zöldje Vöröshagyma Zsír Sárgarépa Petrezselyem gyökér Babérlevél Liszt Tejföl Mustár Citrom Cukor Alaplé szükség szerint Kötöző zsineg
|
700 g
20 g 2 g 300 g 150 g 2 db 70 g 70 g ½ cs 50 g 100 g 80 g 80 g 3 db 30 g 250 g 25 g ½ db 10 g
|
Töltelék
A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, hidegen apró kockákra vágjuk, kockákra vágjuk a Főtt füstölt bivalysonkát is. A petrezselyem zöldet finomra vágjuk, a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Egy keverőtálban a hideg zsírt elkeverjük, a tojások sárgájával majd hozzáadjuk a tejfölt is. A tejfölös tojásos masszához adjuk a kockára vágott burgonyát, sonkát, finomra vágott petrezselyem zöldet, borsozzuk, és ha szükséges sózzuk. A tojások fehérjéit habbá verjük és ezt is a töltelékhez keverjük. A felsálból 5 db. szép szeletet vágunk úgy, hogy a szeletelést a rostokra merőlegesen végezzük. A hússzeleteket klopfoljuk és sózzuk, borsozzuk. A szeletekre osztjuk a már elkészített tölteléket. A szeletek két szélét kissé behajtva, felgöngyöljük a már betöltött szeletet és vékony kötöző zsineggel bekötözzük (nem túl szorosan!). Ezután a töltött szeleteket zsírban elősütjük (minden oldalról) egy lábasba tesszük. A visszamaradt zsírban hagymát pirítunk, hozzáadjuk felkarikázott zöldségeket és beletesszük az elősütött húsokat. Főzőlével felöntjük, babérlevelet teszünk bele és fedő alatt puhára pároljuk a húst. Ha a hús elkészült kivesszük a pároló léből és a lisztből és tejfölből készült habarással sűrítjük. Mustárral, citromlével és egy kicsi cukorral ízesítjük, kiforraljuk, és sűrű szűrőn átszűrjük. A húsról levágjuk a zsineget és tálaljuk a tál vagy tányér aljára tesszük a mártást és erre tesszük a felszeletelt, töltött felsált. Köretként kapros túrógombócot adunk mellé.
Kapros Túrógombóc
Hozzávalók 5 személyre
Búzadara Bivalytúró Tojás Só Friss kapor zöld
|
80 g
500 g 5 db 20 g ½ cs |
Elkészítés
Az áttört túrót a búzadarával és az egész tojásokkal összekeverjük, sózzuk és hozzátesszük a finomra vágott zöldkaprot, legalább fél órát pihentetjük. A masszából egyforma gombócokat szaggatunk és lassan fövő enyhén sós vízben kifőzzük.