Bivaly fehérpecs...

Bivaly fehérpecsenye vadasan szalvétagombóccal 5 szem.

Hozzávalók

Bivaly fehérpecsenye (comb)

Zsír

Bors frissen őrölve

Vöröshagyma

Babérlevél

Cukor

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

Zellergumó

Bivaly Tejföl

Liszt

Mustár

Citrom kisebb

Száraz fehérbor

 

700 g

80 g

15 g

1 g

80 g

2 db

20 g

80 g

60 g

40 g

200 ml

30 g

30 g

1 db

10 ml

 

Elkészítés

A  fehérpecsenyét vékony szalonna csíkokkal  hosszában megtűzdeljük , sózzuk, borsozzuk serpenyőben, zsíron minden oldalát elősütjük. Ha kész egy lábasba tesszük, amelyikben párolni fogjuk, és fedő alatt tartjuk.  A visszamaradt zsírba tesszük a feldarabolt hagymát és a zöldségeket és kevergetés mellett a babérlevelet, borsot, egy kevés cukrot is hozzáadunk és aranysárgára pirítjuk. Kisebb hőmérsékleten megszórjuk a liszttel és összepirítjuk és alaplével fölengedve simára keverjük, sózzuk, és a húsra öntjük. A húst a még híg mártással fedő alatt pároljuk puhára. Ha a mártás nagyon sűrűsödne alaplével hígíthatjuk. A hús készre puhulása előtt kevés fehérbort önthetünk rá. Ha a hús megpuhult kivesszük a mártásból, tálalásig meleg helyen tartjuk. A mártást a tejföllel behabarjuk (ha hígnak tartjuk, kevés lisztet tehetünk a tejfölhöz), ne legyen túl sűrű. Ezek után ízesítjük só, mustár, cukor, bors, citromlé. Kiforraljuk és átszűrjük, Tálaláskor előbb a mártást tegyük a tányérra és arra a szép hússzeletet.

 

Szalvétagombóc 5 szem.

Hozzávalók

 

Zsemle

Bivalytej

Bivaly Vaj

Tojás

liszt

Őrölt fehérbors

Petrezselyemzöld

Pirított szezámmag

Fehér ruhaszalvéta és kötöző spárga.

 

7 db

220 ml

80 g

3 db

150 g

20 g

2 g

1/3  cs

1 g

 

Elkészítés

A héj nélküli zsemléket egyforma kis kockákra vágjuk és sütőben vagy serpenyőben megszikkasztjuk. Egy keverőtálba tesszük, a zsemlekockákat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a felvert tojásokat, a pirított szezámmagot, ráöntjük az olvasztott vajat és a felmelegített tejet. Összekeverjük és kb. 20 percig hagyjuk pihenni. Közben fehér kendőt (szalvétát) lekenünk vajjal és rárakjuk az előkészített masszát. Lazán begöngyöljük és kötözőspárgával bekötjük úgy, hogy egyenletes vastagságú rudat kapjunk. Gyöngyöző forró vízben főzzük kb. 35 percig, (vastagságtól függően). Ha megfőtt a vízből kivéve lecsepegtetjük és hagyjuk néhány percig pihenni. Szeletelve tálaljuk. Ha elhűlt a szeleteket serpenyőben sütve melegíthetjük, így is nagyon ízletes. Minden bő mártással készülő húsétel körete lehet.