Bivaly fehérpecsenye vadasan szalvétagombóccal 5 szem.
Hozzávalók
Bivaly fehérpecsenye (comb)
Zsír Só Bors frissen őrölve Vöröshagyma Babérlevél Cukor Sárgarépa Petrezselyem gyökér Zellergumó Bivaly Tejföl Liszt Mustár Citrom kisebb Száraz fehérbor |
700 g 80 g 15 g 1 g 80 g 2 db 20 g 80 g 60 g 40 g 200 ml 30 g 30 g 1 db 10 ml
|
Elkészítés
A fehérpecsenyét vékony szalonna csíkokkal hosszában megtűzdeljük , sózzuk, borsozzuk serpenyőben, zsíron minden oldalát elősütjük. Ha kész egy lábasba tesszük, amelyikben párolni fogjuk, és fedő alatt tartjuk. A visszamaradt zsírba tesszük a feldarabolt hagymát és a zöldségeket és kevergetés mellett a babérlevelet, borsot, egy kevés cukrot is hozzáadunk és aranysárgára pirítjuk. Kisebb hőmérsékleten megszórjuk a liszttel és összepirítjuk és alaplével fölengedve simára keverjük, sózzuk, és a húsra öntjük. A húst a még híg mártással fedő alatt pároljuk puhára. Ha a mártás nagyon sűrűsödne alaplével hígíthatjuk. A hús készre puhulása előtt kevés fehérbort önthetünk rá. Ha a hús megpuhult kivesszük a mártásból, tálalásig meleg helyen tartjuk. A mártást a tejföllel behabarjuk (ha hígnak tartjuk, kevés lisztet tehetünk a tejfölhöz), ne legyen túl sűrű. Ezek után ízesítjük só, mustár, cukor, bors, citromlé. Kiforraljuk és átszűrjük, Tálaláskor előbb a mártást tegyük a tányérra és arra a szép hússzeletet.
Szalvétagombóc 5 szem.
Hozzávalók
Zsemle Bivalytej Bivaly Vaj Tojás liszt Só Őrölt fehérbors Petrezselyemzöld Pirított szezámmag Fehér ruhaszalvéta és kötöző spárga.
|
7 db
220 ml 80 g 3 db 150 g 20 g 2 g 1/3 cs 1 g
|
Elkészítés
A héj nélküli zsemléket egyforma kis kockákra vágjuk és sütőben vagy serpenyőben megszikkasztjuk. Egy keverőtálba tesszük, a zsemlekockákat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a felvert tojásokat, a pirított szezámmagot, ráöntjük az olvasztott vajat és a felmelegített tejet. Összekeverjük és kb. 20 percig hagyjuk pihenni. Közben fehér kendőt (szalvétát) lekenünk vajjal és rárakjuk az előkészített masszát. Lazán begöngyöljük és kötözőspárgával bekötjük úgy, hogy egyenletes vastagságú rudat kapjunk. Gyöngyöző forró vízben főzzük kb. 35 percig, (vastagságtól függően). Ha megfőtt a vízből kivéve lecsepegtetjük és hagyjuk néhány percig pihenni. Szeletelve tálaljuk. Ha elhűlt a szeleteket serpenyőben sütve melegíthetjük, így is nagyon ízletes. Minden bő mártással készülő húsétel körete lehet.