Bivaly gyros (gir...

Bivaly gyros (girosz) krumpli lángosban 5 személyre

Hozzávalók

Sovány bivalyhús (hátszín, comb)

Étolaj

Saját girosz fűszerkeverék*

Őrölt bors

 

600 g

80 ml

2    ek

20 g

2 g

 

*Saját girosz Fűszerkeverék

Friss vagy szárított fűszernövények keveréke kb. azonos arányban Oregánó, Rozmaring, Bazsalikom, Törökszéna, Koriander.  Ezeket összekeverjük és teszünk hozzá egy mokkás kanál fahéjat. A friss növényekből készülő keveréket egy – két napon belül érdemes elhasználni! A szárított növényekből kevertet sötét tárolóedényben lezárva sokáig eltarthatjuk.

 

 Elkészítés

A húst vékony (falatnyi) csíkokra vágjuk, rászórjuk a saját girosz. fűszer keverékünket, ráöntjük az olajat. Összekeverjük és egy edényben lefedve, hűtőben tároljuk (pácoljuk) legalább 24 óra hosszan. Vastag aljú nehéz serpenyőben süssük. A serpenyőt forrósítsuk fel és a húst beletéve néhányszor rázogatva fordítsuk meg benne a húst, közben sózzuk és borsozzuk! Figyeljünk, mert hamar elkészül, ha sokáig sütjük, könnyen szárazzá válik, rágós lesz! Elkészülte után azonnal tálaljuk. Pita helyett krumplilángosba tálaljuk

 

Hozzávalók: 5 db lángos

Burgonya főtt, áttört

Liszt

Zsír

 

400 g

150 g

15 g

10 g

 

 

 

Elkészítés

A megfőtt és áttört hűlt burgonyát sózzuk és hozzáadjuk zsírt és a liszttel tésztává gyúrjuk. A tésztakészítést gyorsan végezzük, mert a tésztánk lelágyulhat és nehezebb vele dolgozni! A tészta keménységét a hozzáadott liszt mennyiségével szabályozhatjuk, ezért érdemes fokozatosan hozzáadni a lisztet. Ha összeállítottuk egyenlő darabokra vágjuk és nyújtófával egyenletesen vékonyra nyújtjuk. A vastagság kb. 2-3 mm legyen.  Közepes lángon, közép meleg serpenyőbe vagy sima rostlapon süssük meg mindkét oldalát.  Mindig frissen süssük és tálaljuk.

 

Saláta vagy zöldségek a húshoz

Jégsaláta vagy római saláta

Paradicsom

Uborka

Lilahagyma

1/3 fej

200 g

150 g

100 g

A Zöldségeket ízlésesen szeletekre vágjuk és fajtánként agy összekeverve is rátehetjük az elkészült, tálalt húsra.

 

Öntet

Tzatziki

 

Görög joghúrt natúr

Uborka (kígyó )

Fokhagyma

 

2 pohár

100 g

2 cikk

 

A fenti hozzávalókat összekeverve készítjük el az öntetet.

 

Csípős mártás

 

Görögjoghurt

Majonéz

Csípős paprikakrém

Ketchup

 

1 pohár

100 g

50 g

50 g

A fenti alapanyagokból keverve készíthetjük el az öntetet, a csípősséget ízlésünknek megfelelően a csípős krémmel állíthatjuk be.

 

Tálalás

A megsült krumplis lángost a tányérra tesszük, erre rakjuk a kész húst és a zöldségeket váltakozva, a hozzávaló öntetből is teszünk rá és összecsavarjuk (tölcsér alakura) és az öntettel nyakon öntjük. Tehetjük tányérra, de csinos papír tölcsérbe is tálalhatjuk. Sétálva is fogyaszthatjuk.