Bivaly – mangal...

Bivaly – mangalica friss kolbász

Hozzávalók: 10 adaghoz

Bivalyhús (nyesedék, lapocka, faggyús rész is)

Mangalica (tokaszalonna, nyesedék, lapocka, tarja)

Fűszerpaprika

Őrölt bors

Fokhagyma

Őrölt kömény

Köménymag helyett vagy mellet használhatunk őrölt szegfűborsot is.

Vékony lehetőleg friss sertésbél kb

Húsdaráló, töltő,

 

600 g

600 g

25 g

8 g

5 g

3 cikk

½    g

 

.

2 méter

 

Gazdaságosabb, ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítünk belőle (5 – 10) kg Természetesen a hozzávalókat arányosan kel számítani.

Elkészítés

A húsokat ledaráljuk, a fokhagymát kevés vízben kicsit főzzük, hűlve a levével együtt használjuk. A ledarált húst, a sót és a fűszereket egy tálban jól összekeverjük, hogy kellően elkeveredjenek. A belet hidegvízbe áztatjuk és lemosva használjuk (a friss bél a legjobb). A beízesített húst a töltőbe tesszük, a belet a töltőhöz rögzített „dudu” – ra húzzuk és nem túl keményre töltjük. A kitöltött kolbászt adagokra csavarjuk (kb. 130 grammos) darabokra. Kevés pihentetés után süthetjük is serpenyőben vagy roston. Illik hozzá a házilag sütött, hosszú zsemle, Tálalhatjuk tányéron kiegészítve friss reszelt tormával, ízesített tormával vagy jóféle mustárral. Tehetjük a hosszában elvágott zsemlébe is zöldségekkel és mustárral együtt. Sétálva is fogyasztható.

 

Házilag készült hosszú zsemle

 

Hozzávalók: kb. 10 darab

 

Finomliszt

Rétesliszt

Langyos víz

Házi kovász

Élesztő

Cukor

Étolaj

 

300 g

300 g

400 ml

6   ek

30 g

1   tk

2   tk

2   ek

 

Elkészítés

Az élesztőt egy csipet cukorral langyos vízben felfuttatjuk. A keverőtálba tesszük a liszteket közepébe mélyedést nyomunk és ebbe rakjuk a többi hozzávalót, a felfutott élesztőt, a házi kovászt, cukrot, sót, olajt és a langyos vizet. Ebből túl kemény és nem túl lágy tésztát gyúrunk. Hagyjuk kelni, amikor a tészta duplájára nőtt (megkelt), lisztezett deszkán, átgyúrjuk, és ismét kelesztjük. Ha megkelt a tésztánk újra átgyúrjuk, és kissé rúdszerűre formázzuk és adagoljuk. 10 egyenlő részre osztjuk és hosszúkás (rúd) alakú zsemléket készítünk. Sütéskor tegyünk a sütőbe egy edénybe forró vizet.  Sütőlemezre tesszük, és amikor ismét megkelt előmelegített sütőben (215 – 220°C) hőmérsékleten készre sütjük. Tetejét sütés előtt különböző magvakkal gazdagíthatjuk.

Házi kovász Készítése

1, 3 ek. Teljes kiőrlésű búzalisztet és 3 ek. Langyos vizet elkeverve egy zárható edénybe (üveg) tesszük és 48 órán át hagyjuk érni.  2, 48 óra elteltével adjunk a keverékhez 3 ek. Lisztet és 3 ek. Langyos vizet és 24 órán át érleljük.  3,   A 24 óra eltelte után adjunk hozzá 10 dkg. Lisztet és 1 dl. langyos vizet, jól keverjük össze és egy napig pihentessük. Ezután már kovászként használható. Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, mint amennyit kiveszünk belőle. Ha már nem akarjuk tovább szaporítani, megvárjuk, amíg lecsendesedik, nem habzik, nem szaporodik, lezárva hűtőben tárolhatjuk. Legalább hetente egyszer átkeverni, feléleszteni