Bivalyborda vargányaporral és fehérbab salátával
Pácolt bivalyborda
Bivalyborda Barbecue szósz Vöröshagyma Sárgarépa Petrezselyem gyökér Zeller Fokhagyma Baconpor Vargányapor Fehérbor Olívaolaj Friss kakukkfű Petrezselyem zöld Só, őröltbors
|
2500 g
800 g 300 g 150 g 150 g 100 g 80 g 30 g 50 g 200 ml 150 ml 1 csomag 1 csomag
|
A barbecue szószhoz hozzákeverjük a baconport, a vargányapor felét (25g), az apróra vágott kakukkfűvet és a petrezselyemzöld felét. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. A bordákat ezzel a páccal jól bedörzsöljük és hűtőben 48 órán át érleljük. Cikkekre vágjuk a vöröshagymát, feldaraboljuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a fokhagyma gerezdekkel elterítjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a bordákat, meglocsoljuk olívaolajjal és a borral. Kevés vizet öntünk rá, és lefedve 160 oC.-on addig sütjük, amíg teljesen puha lesz. Levesszük a fedőt és 220 oC.-on megpirítjuk, közben a tepsiben összegyűlt szafttal locsolgatjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a pác! Tálalásig melegen tartva pihentetjük.
Fehérbab saláta
Nagyszemű fehérbab Sárgarépa Vöröshagyma Vöröshagyma Fokhagyma Füstölt csont Bivaly alaplé Babérlevél Chili Só, bors, fűszerpaprika
|
500 g
300 g 300 g 200 g 80 g 250 g 2000 ml 5 db 1 db
|
Az előző nap beáztatott babot a kockára vágott sárgarépával, a 300 g vöröshagymával, fokhagymával, a füstölt csonttal, a babérlevéllel, és a chilivel az alaplében feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon puhára főzzük. Az elpárolgott folyadékot vízzel folyamatosan pótoljuk. Amikor a bab megpuhult és a zöldségek is már szinte „szétfőttek”, átöntjük egy tepsibe és hozzáadjuk a 200 g kockára vágott vöröshagymát. Megszórjuk fűszerpaprikával, óvatosan összekeverjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és 140 oC-os sütőben 2-2,5 órát sütjük. Hidegen és melegen is kiváló köret.
Összeállítás
Tálaláskor a bordákat a csontok között elvágjuk, megszórjuk a maradék vargányaporral és zöldpetrezselyemmel. Babsalátával és gombás-szaftos kenyérrel szolgáljuk fel.