Bivalyborda varg...

Bivalyborda vargányaporral és fehérbab salátával

Pácolt bivalyborda

 

Bivalyborda

Barbecue szósz

Vöröshagyma

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

Zeller

Fokhagyma

Baconpor

Vargányapor

Fehérbor

Olívaolaj

Friss kakukkfű

Petrezselyem zöld

Só, őröltbors

 

2500 g

800 g

300 g

150 g

150 g

100 g

80 g

30 g

50 g

200 ml

150 ml

1 csomag

1 csomag

 

A barbecue szószhoz hozzákeverjük a baconport, a vargányapor felét (25g), az apróra vágott kakukkfűvet és a petrezselyemzöld felét. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. A bordákat ezzel a páccal jól bedörzsöljük és hűtőben 48 órán át érleljük. Cikkekre vágjuk a vöröshagymát, feldaraboljuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a fokhagyma gerezdekkel elterítjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a bordákat, meglocsoljuk olívaolajjal és a borral. Kevés vizet öntünk rá, és lefedve 160 oC.-on addig sütjük, amíg teljesen puha lesz. Levesszük a fedőt és 220 oC.-on megpirítjuk, közben a tepsiben összegyűlt szafttal locsolgatjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a pác! Tálalásig melegen tartva pihentetjük.

 

Fehérbab saláta

 

Nagyszemű fehérbab

Sárgarépa

Vöröshagyma

Vöröshagyma

Fokhagyma

Füstölt csont

Bivaly alaplé

Babérlevél

Chili

Só, bors, fűszerpaprika

 

500 g

300 g

300 g

200 g

80 g

250 g

2000 ml

5 db

1 db

 

Az előző nap beáztatott babot a kockára vágott sárgarépával, a 300 g vöröshagymával, fokhagymával, a füstölt csonttal, a babérlevéllel, és a chilivel az alaplében feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon puhára főzzük. Az elpárolgott folyadékot vízzel folyamatosan pótoljuk. Amikor a bab megpuhult és a zöldségek is már szinte „szétfőttek”, átöntjük egy tepsibe és hozzáadjuk a 200 g kockára vágott vöröshagymát. Megszórjuk fűszerpaprikával, óvatosan összekeverjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és 140 oC-os sütőben 2-2,5 órát sütjük. Hidegen és melegen is kiváló köret.

 

Összeállítás

Tálaláskor a bordákat a csontok között elvágjuk, megszórjuk a maradék vargányaporral és zöldpetrezselyemmel. Babsalátával és gombás-szaftos kenyérrel szolgáljuk fel.