Bivalyerős leves...

Bivalyerős leves májas hurkával

Hozzávalók .         10 személyre

 

Bivaly alaplé (tiszta, hideg)

Sovány bivalyhús darálva

Tojásfehérje

Paradicsom püré

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

Zellergumó

Karalábé

Zöldpaprika

Paradicsom kicsi

Kelkáposzta

Petrezselyem zöldje

Szemes bors

 

3000 ml

600 g

4 db

60 g

250 g

200 g

120 g

100 g

1 db

1 db

100 g

1 csokor

25 g

5 g

 

Elkészítés

A darált húst és a laza habbá vert tojásfehérjéket, a paradicsom pürével, jól elkeverjük és egy – két merőkanál hideg bivaly alap lével is elkeverjük majd, felengedjük a többi alap lével és alacsony hőfokon kezdjük el főzni. Amíg a leves el nem éri a Kb. 70 °C-t, kavargatni kell, hogy ne ragadjon a fazék aljára! Amikor elég forró már nem kel tovább kavargatni, nehogy zavarossá váljon. Gyöngyöző forrással főzzük. (kb. 4 óra). A megtisztított zöldségekből kisméretű vájóval gömböket vájunk ki és kevés levesben enyhén roppanósra főzzük. Később a tálalásnál a leveshez adjuk. A többi zöldséget a leveshez adjuk. Sózzuk, borsot teszünk bele és készre főzzük. Ha elkészült, hagyjuk ülepedni, majd óvatosan szűrőruhán keresztül, leszűrjük.

„Májashurka” levesbetét 10 személyre

 

Hozzávalók

 

Bivalymáj

Bivalytüdő

Mangalica tokaszalonna

Nyesedékhús bivaly

Köles

Petrezselyem zöldje

Tojás

Vöröshagyma

Őrölt bors

Szegfűbors

Morzsolt majoránna

 

120 g

70 g

50 g

60 g

50 g

4 szál

1 db

15 g

3 g

2 g

3 g

10 g

 

Elkészítés

A tüdőt, tokaszalonnát, nyesedékhúst, lassan fövő vízbe megfőzzük. A májat később tesszük bele, nem szabad sokáig főzni, mert megkeményedik. Ha kész kiemeljük a főző léből. A főző lé tetejéről kanállal zsírt, zsíros levet szedünk, amibe az összevágott hagymát megfonnyasztjuk. A főzőlé felhasználásával kifakasztjuk a kölest. A lében addig főzzük, amíg kipattog a héja. Vigyázni kell, ne főjön meg nagyon és ne legyen kemény sem.  A megfőtt húst, szalonnát, májat, szalonnát és a fonnyasztott vöröshagymát, apró lyukú darálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a kifakasztott kását, a fűszereket, a tojást, sót és a finomra vágott petrezselyem zöldet. Az egészet egybe keverjük. A műveleteket gyorsan kell végezni, hogy ne hűljön ki a hurka massza. Nyomózsákba tesszük és enyhén zsírozott tepsibe (sima csővel) kis rudacskákat nyomunk, kevés alaplevet merünk rá és sütőbe téve az egészet újra abáljuk (6-8 perc). Ha a rudacskák átforrósodtak tálalhatunk. A tányérba tesszük a májas hurka rudakat és a roppanósra főzött zöldséggolyókat és ráöntjük a leszűrt forró erőlevest.