Bivalygombócos k...

Bivalygombócos káposztás (csorba) leves 5 személyre

Hozzávalók

Darált bivalyhús

Tojás kicsi

Rizs ( lehet köles , kukoricadara, hajdina)

Vöröshagyma

Fokhagyma

Olaj

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

Zellergumó

Savanyú káposzta apró

Babérlevél

B. Tejföl

Liszt

Lestyán zöld

Tárkony levél

Bors frissen őrölve

Bivaly alaplé

300 g

1 db

30 g

50 g

10 g

50 ml

80 g

60 g

40 g

250 g

3 db.

150 ml

20 g

1 ág

1 ág

20 g

 

600 ml

 

Elkészítés

A bivaly darált húst, a rizst, a hagyma felét apróra vágva, 1 cikk fokhagymát átnyomva, a tojást tálba téve sózzuk, borsozzuk és egy kevés finomra vágott Lestyán zöldet beletéve 1 ek. olajt hozzáadva jól elkeverjük és rövid időre hűtőbe tesszük. A megmaradt olajon a hagyma másik felét megfuttatjuk és hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát.(a káposzta savanyú levét érdemes félre tenni, mert, ha szükséges lehet savanyítani vele a levest.) Ha van, alaplevünk azzal fölengedjük (vagy vízzel) és főzzük. Közben hozzáadjuk hosszúkásra vágott zöldségeket, a fokhagymát, a babérlevelet és egy kis sót. Amíg a leves fő a bekevert húsból egyforma csinos gombócokat formálunk Ha a káposzta fél -fővésben van, belerakjuk a gombócokat és együtt főzzük addig, amíg a gombócok és a káposzta is jó lesz. Beletesszük az apróra vágott tárkony és lestyán zöldet, A tejfölből és a lisztből habarást készítünk és behabarjuk a levest.  Ha kiforrt megkóstoljuk, után ízesítünk, ha szükséges és tálaljuk.