Bivalygombócos káposztás (csorba) leves 5 személyre
Hozzávalók
Darált bivalyhús
Tojás kicsi Rizs ( lehet köles , kukoricadara, hajdina) Vöröshagyma Fokhagyma Olaj Sárgarépa Petrezselyem gyökér Zellergumó Savanyú káposzta apró Babérlevél B. Tejföl Liszt Lestyán zöld Tárkony levél Só Bors frissen őrölve Bivaly alaplé |
300 g
1 db 30 g 50 g 10 g 50 ml 80 g 60 g 40 g 250 g 3 db. 150 ml 20 g 1 ág 1 ág 20 g
600 ml |
Elkészítés
A bivaly darált húst, a rizst, a hagyma felét apróra vágva, 1 cikk fokhagymát átnyomva, a tojást tálba téve sózzuk, borsozzuk és egy kevés finomra vágott Lestyán zöldet beletéve 1 ek. olajt hozzáadva jól elkeverjük és rövid időre hűtőbe tesszük. A megmaradt olajon a hagyma másik felét megfuttatjuk és hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát.(a káposzta savanyú levét érdemes félre tenni, mert, ha szükséges lehet savanyítani vele a levest.) Ha van, alaplevünk azzal fölengedjük (vagy vízzel) és főzzük. Közben hozzáadjuk hosszúkásra vágott zöldségeket, a fokhagymát, a babérlevelet és egy kis sót. Amíg a leves fő a bekevert húsból egyforma csinos gombócokat formálunk Ha a káposzta fél -fővésben van, belerakjuk a gombócokat és együtt főzzük addig, amíg a gombócok és a káposzta is jó lesz. Beletesszük az apróra vágott tárkony és lestyán zöldet, A tejfölből és a lisztből habarást készítünk és behabarjuk a levest. Ha kiforrt megkóstoljuk, után ízesítünk, ha szükséges és tálaljuk.