Bivalyhátszín ...

Bivalyhátszín édesburgonya pürével, sütőtökkel, tökmagolajjal és fűszeres aszaltszilvával

Bivalyhátszín

Érlelt bivalyhátszín

Bivalyvaj

Olaj

Só, bors

1000 g

100 g

100 ml

 

Az hatszínt sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben minden oldalát elősütjük. Ezután 180 C-os sütőben 15-18 percig sütjük. Közben a vajat habzásig hevítjük. Kivesszük a húst a sütőből és 12-15 percig pihentetjük úgy, hogy közben locsolgatjuk a forró vajjal.

 

Édesburgonya püré

Édesburgonya

Burgonya

Vaj

Bivalytej

Só, bors

1000 g

100 g

80 g

120 ml

 

Az alapanyagokból krémes állagú pürét készítünk.

 

Sült tök

Sütőtök 750 g

A tököt feldaraboljuk és 180 C-os sütőben megsütjük.

 

Fűszeres aszaltszilva

Szemesbors

Szegfűszeg

Boróka bogyó

Csillagánizs

Fahéjrúd

Száraz vörösbor

Édes vörösbor

Kristálycukor

Earl gray teafilter

Aszalt szilva

Csirke alaplé

Vaj

6 g

3 g

2 g

2 db

1 db

300 ml

300 ml

80 g

4 db

10 db

300 ml

5 g

Egy gyorsforralóban megpörköljük a szemesborsot, szegfűszeget, borókabogyót, a csillagánizst, a fehéjat 1 percig. Felöntjük a száraz és édes vörösborral, majd hozzáadjuk a cukrot. Alacsony hőmérsékleten a felére beforraljuk. Levesszük a tűzről, beleáztatjuk a teafiltereket és 5 percig állni hagyjuk. Egy hőálló tálba tesszük az aszaltszilvákat és rászűrjük a forró folyadékot. Fóliával lefedve hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt leszűrjük a levet a szilváról egy gyorsforralóba. Hozzáadjuk a csirke alaplevet és méz sűrűségűre beforraljuk. Hozzáadjuk a vajat és ebben a szirupban melegítjük fel a szilvákat a tálaláshoz

 

Burgonya szirom

A burgonya szirom készítéséhez a burgonya pürét vékonyan elkenjük egy szilikon lapon, megszórjuk fűszerekkel és sütőben 90 C-on kiszárítjuk.

 

Összeállítás

Tálaláskor a húst felszeleteljük, a vágási felületét megkenjük az olvasztott vajjal, majd a tányérra helyezzük. Mellé tálaljuk a sült tököt, a pürét és az aszaltszilvákat. Meglocsoljuk tökmagolajjal és a szilva szirupos levével. Burgonyaszirmokat kínálunk mellé.