Bivalyos töltött káposzta 5 személyre
Hozzávalók
Vegyes bivalyhús darálva Füstölt mangalica húsos szalonna Rizs (vagy köles, hajdina, árpagyöngy, kukoricadara) Vöröshagyma Fokhagyma Fűszerpaprika Só Frissen darált bors Zsír Morzsolt majoránna Savanyú káposzta levelek (nagyságtól függően) Savanyú káposzta apró Kapor zöld Füstölt bivaly csont Liszt Bivalytejföl |
450 g
120 g 100 g 80 g 1 – 2 cikk 10 g 15 g 8 g 60 g 1 csipet 10 vagy 15 levél 350 g ½ cs. 200 g 20 g 250 ml |
Elkészítés
A darált húst, az apróra vagdalt szalonnát, a zsír felén megüvegesített finomra vágott hagymát, a megmosott rizzsel, sóval és a fűszerekkel egy tában összegyúrjuk. A káposzta leveleket érdemes hideg vízben áztatni, hogy ne legyen túl savanyú! Tegyük ugyanezt az aprókáposztával is, ha úgy érezzük. A levelek vastag erét levágjuk a könnyebb hajtás miatt. A tölteléket egyenlő arányban osztjuk el a levelekbe (10 vagy 15) és egyenlő nagyságúakra töltjük. A maradék zsírban megdinszteljük a hagyma másit, felét késhegynyi pirospaprikát hintünk, rá beletesszük a lé nélküli aprókáposzta 1/3 részét, a főzőedény közepére tesszük a füstölt csontot. A töltelékeket körbe rakjuk a lábasba, ha körbeértünk rászórjuk a második 1/3 aprókáposztát. Jöhet a következő sor töltelék, felülre szórjuk a maradék aprókáposztát. Engedjük fel alaplével vagy hideg vízzel tetejére tegyük a kaprot, ha vízzel engedtük föl tegyünk bele egy kis sót. A káposztákat lefedhetjük a lábasban egy olyan tányérral, ami belefér, és nem engedi szétcsúszni a töltelékeket. Ezenfelül természetesen lefedjük. Az így elkészített káposztákat kb. másfél óráig csendesen főzzük és még egy ideig a fedők alatt hagyjuk puhulni a káposztát. Ha sűríteni szeretnénk a levét kevés tejfölös vagy tejszínes habarással megtehetjük. Ebben az esetben hamarabb kell levenni a fedőket.