Bivalyos töltött káposzta

Bivalyos töltött káposzta 5 személyre

Hozzávalók

 

Vegyes bivalyhús darálva

Füstölt mangalica húsos szalonna

Rizs (vagy köles, hajdina, árpagyöngy, kukoricadara)

Vöröshagyma

Fokhagyma

Fűszerpaprika

Frissen darált bors

Zsír

Morzsolt majoránna

Savanyú káposzta levelek (nagyságtól függően)

Savanyú káposzta apró

Kapor zöld

Füstölt bivaly csont

Liszt

Bivalytejföl

450 g

120 g

100 g

80 g

1 – 2 cikk

10 g

15 g

8 g

60 g

1 csipet

10 vagy 15 levél

350 g

½ cs.

200 g

20 g

250 ml

 

 Elkészítés

A darált húst, az apróra vagdalt szalonnát, a zsír felén megüvegesített finomra vágott hagymát, a megmosott rizzsel, sóval és a fűszerekkel egy tában összegyúrjuk. A káposzta leveleket érdemes hideg vízben áztatni, hogy ne legyen túl savanyú! Tegyük ugyanezt az aprókáposztával is, ha úgy érezzük. A levelek vastag erét levágjuk a könnyebb hajtás miatt. A tölteléket egyenlő arányban osztjuk el a levelekbe (10 vagy 15) és egyenlő nagyságúakra töltjük. A maradék zsírban megdinszteljük a hagyma másit, felét késhegynyi pirospaprikát hintünk, rá beletesszük a lé nélküli aprókáposzta 1/3 részét, a főzőedény közepére tesszük a füstölt csontot. A töltelékeket körbe rakjuk a lábasba, ha körbeértünk rászórjuk a második 1/3 aprókáposztát. Jöhet a következő sor töltelék, felülre szórjuk a maradék aprókáposztát. Engedjük fel alaplével vagy hideg vízzel tetejére tegyük a kaprot, ha vízzel engedtük föl tegyünk bele egy kis sót. A káposztákat lefedhetjük a lábasban egy olyan tányérral, ami belefér,  és nem engedi szétcsúszni a töltelékeket. Ezenfelül természetesen lefedjük. Az így elkészített káposztákat kb. másfél óráig csendesen főzzük és még egy ideig a fedők alatt hagyjuk puhulni a káposztát. Ha sűríteni szeretnénk a levét kevés tejfölös vagy tejszínes habarással megtehetjük. Ebben az esetben hamarabb kell levenni a fedőket.