Bivalyuszály lev...

Bivalyuszály leves velős derelyével 5 személy

Hozzávalók

Húsos bivalyfarok

Vegyes bivalycsont

Petrezselyem gyökér

Sárgarépa

Karalábé

Zellergumó

Vöröshagyma

Kelkáposzta

Lestyán zöld

Fokhagyma

Parajdi só

Bors

Gyömbér

Petrezselyem zöldje

Levesbetét:

Bivalyvelő

Vöröshagyma

Zsír

Finomra vágott petrezselyem zöldje

Bors frissen őrölve

Tojás

Liszt

1300 g

600 g

120 g

120 g

50 g

50 g

50 g

50 g

1 ág

1 cikk

25 g

 

 

 

 

100 g

40 g

20 g

 

 

 

2 db

100 g

 

Elkészítés

A farkakat az ízeknél elvágjuk és a vegyes csontokkal együtt leforrázzuk, leöntjük a forrázó levet és hideg vízzel lemossuk. Hideg vízben feltesszük főzni. Amikor felfőtt lehabozzuk, és takarékon lassan gyöngyöző forrással főzzük. Beletesszük a zöldségeket és sózzuk, beletesszük a lestyánt, a hagymákat, a gyömbért, a szemes borsot,(a bors helyett használhatunk csípős paprikát is). Lassan főzzük, ha valamelyik zöldség megfőtt az emeljük ki a fazékból óvatosan, hogy ne törjük a levest. Ha a bivalyfarok is megpuhult vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni. A leszűrt levest a főtt farok húsokkal, a zöldségekkel és a velős derelyékkel forrón tálaljuk.

 

Derelye

 

Elkészítés

A lisztből 1 tojással gyúrt tésztát készítünk, kicsit pihentetjük. Amíg pihen, elkészítjük a velős tölteléket. A finomra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteljük és hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és megabált velőt. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és finomra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk és egy kisebb tojással összefogjuk a velőt. A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, középen kettéhajtjuk és tészta felébe egyforma nagyságú kupacokat teszünk a velőből úgy, hogy a tészta másik felét ráhajtva a halmocskák között a tésztát újunkkal kissé megnyomkodjuk, hogy a két lap tapadjon össze. Majd késsel vagy derelyemetszővel szétdaraboljuk. Húslevesbe vagy sós vízben kifőzve a levesbe tálaljuk.