Csípős (sokbors...

Csípős (sokborsos) bivalytokány brokkolis árpagyöngy rizottóval

Hozzávalók: 5 személyre

Bivalylapocka, fartő, nyak

Zsír

Vöröshagyma

Fokhagyma

Paradicsom püré

Vegye bors, tarkabors frissen őrölve

Száraz fehérbor

Köménymag őrölt

Zöldpaprika

Paradicsom

Bivaly alaplé

 

, 700 g

100 g

20 g

5 g

30 g

5 g

100 ml

2 g

1 db

1 db

300 ml

 

 

Elkészítés

A húst rövid csíkokra vágjuk, a hagymát szeletekre vágjuk. A lábasban zsírt felforrósítjuk, és a hagymát megdinszteljük és hozzáadjuk a csíkokra vágott bivalyhúst. Sűrűn kevergetve pároljuk, közben megsózzuk és frissen darált borssal is meghintjük. Ha a leve elpárologna alaplével pótoljuk. A fokhagymát kés lapjával megroppantjuk és apróra vágjuk ezt is hozzáadjuk.  A zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockára vágjuk, és a tokányhoz adjuk. Ha a hús puhulni kezd, zsírjára sütjük és hozzáadjuk a paradicsom pürét, a fehér bort, köménymagot és alap lével felöntve készre pároljuk. Mielőtt elkészülne, megkóstoljuk, ha kel utána ízesítünk. A borsnak érezni kel az ízén, leve rövid tartalmas legyen! Forrón tálaljuk, a bors őrlőt is az asztalra tehetjük, aki szereti, a nagyon csípőset tehet hozzá. Köretnek brokkolis árpagyöngy rizottók ajánlunk mellé.

 

Brokkolis árpagyöngyrizottó Hozzávaló 5 személyre

 

 

Hántolt árpa,(árpagyöngy, gersli)

Bivaly vaj

Vöröshagyma

Újhagyma

Foghagyma

Száraz fehér bor

Bors frissen darált

Brokkoli

Bivaly sajt érett kemény

Bivaly alaplé kb.

 

200 g

100 g

50 g

1 szál

1- 2cikk 5 g

150 ml

15 g

2 g

150 g

30 g

1000 ml

 

 

Elkészítés

Az árpagyöngyöt megmossuk és egy konyharuhára terítve kicsit szárítjuk. A vöröshagymát és az újhagymát a zöld szára egy részével együtt apróra vágjuk. Az alaplevet melegen tartjuk. A lábasban a vaj felét felhevítjük és beletesszük az összevágott hagymát és megdinszteljük, fedő alatt néhány perc alatt kész. Hozzáadjuk a gerslit és átfogatjuk a vajas hagymán. Amikor az árpagyöngy kevergetve felforrósodott ráöntjük a bort és rövid ideig főttük, majd hozzáadjuk az alaplé felét és fedő alatt pároljuk. Közben kavargatjuk és hozzáadjuk a sót és borsot darálunk bele. Úgy 25 perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük meleg alaplé másik felével és tovább pároljuk, és kavargatjuk, 10 perc elteltével beletesszük a brokkoli rózsákat és készre főzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges sót, borsot adunk hozzá belekeverjük a megmaradt vajat. Adhatunk hozzá reszelt érett bivalysajtot is. Forrón formázva tálaljuk.