Csípős (sokborsos) bivalytokány brokkolis árpagyöngy rizottóval
Hozzávalók: 5 személyre
Bivalylapocka, fartő, nyak
Zsír Vöröshagyma Fokhagyma Paradicsom püré Vegye bors, tarkabors frissen őrölve Száraz fehérbor Köménymag őrölt Zöldpaprika Paradicsom Bivaly alaplé
|
, 700 g
100 g 20 g 5 g 30 g 5 g 100 ml 2 g 1 db 1 db 300 ml
|
Elkészítés
A húst rövid csíkokra vágjuk, a hagymát szeletekre vágjuk. A lábasban zsírt felforrósítjuk, és a hagymát megdinszteljük és hozzáadjuk a csíkokra vágott bivalyhúst. Sűrűn kevergetve pároljuk, közben megsózzuk és frissen darált borssal is meghintjük. Ha a leve elpárologna alaplével pótoljuk. A fokhagymát kés lapjával megroppantjuk és apróra vágjuk ezt is hozzáadjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockára vágjuk, és a tokányhoz adjuk. Ha a hús puhulni kezd, zsírjára sütjük és hozzáadjuk a paradicsom pürét, a fehér bort, köménymagot és alap lével felöntve készre pároljuk. Mielőtt elkészülne, megkóstoljuk, ha kel utána ízesítünk. A borsnak érezni kel az ízén, leve rövid tartalmas legyen! Forrón tálaljuk, a bors őrlőt is az asztalra tehetjük, aki szereti, a nagyon csípőset tehet hozzá. Köretnek brokkolis árpagyöngy rizottók ajánlunk mellé.
Brokkolis árpagyöngyrizottó Hozzávaló 5 személyre
Hántolt árpa,(árpagyöngy, gersli) Bivaly vaj Vöröshagyma Újhagyma Foghagyma Száraz fehér bor Só Bors frissen darált Brokkoli Bivaly sajt érett kemény Bivaly alaplé kb.
|
200 g
100 g 50 g 1 szál 1- 2cikk 5 g 150 ml 15 g 2 g 150 g 30 g 1000 ml |
Elkészítés
Az árpagyöngyöt megmossuk és egy konyharuhára terítve kicsit szárítjuk. A vöröshagymát és az újhagymát a zöld szára egy részével együtt apróra vágjuk. Az alaplevet melegen tartjuk. A lábasban a vaj felét felhevítjük és beletesszük az összevágott hagymát és megdinszteljük, fedő alatt néhány perc alatt kész. Hozzáadjuk a gerslit és átfogatjuk a vajas hagymán. Amikor az árpagyöngy kevergetve felforrósodott ráöntjük a bort és rövid ideig főttük, majd hozzáadjuk az alaplé felét és fedő alatt pároljuk. Közben kavargatjuk és hozzáadjuk a sót és borsot darálunk bele. Úgy 25 perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük meleg alaplé másik felével és tovább pároljuk, és kavargatjuk, 10 perc elteltével beletesszük a brokkoli rózsákat és készre főzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges sót, borsot adunk hozzá belekeverjük a megmaradt vajat. Adhatunk hozzá reszelt érett bivalysajtot is. Forrón formázva tálaljuk.