Debreceni kukóleves 10 személyre (FG)
Hozzávalók
Vágó bivalyborjú tüdő.
Sárgarépa Füst. mangalica tokaszalonna Petrezselyem gyökér Parajdi só Fekete bors őrölt Rizs Petrezselyem zöld Babérlevél Fűszerpaprika Mangalica zsír Liszt Tojás Bivaly Tejföl Bivaly joghurt Tojáshéjak (kukók) |
1,00 kg
300 g 200 g 200 g 40 g 4 g 100 g 1 cs 4 lev. 10 g 200 g 100 g 10 db. 4 dl 4 dl 20 db. |
Elkészítés
A bivaly borjú tüdőt babérlevéllel, sóval puhára főzzük. A kukó nem más, mint alaposan megmosott tojáshéj. A tompább végén hegyes késsel egy ujjnyi lyukat csinálunk. a csúcsosabb végét kiszúrjuk, és ezen kifújjuk a fehérjét és sárgáját. A megfőtt borjútüdőt ledaráljuk, rizzsel, sóval, vágott petrezselyem zölddel és az apró kockára vágott szalonnával, kevés borssal jól összevegyítjük. Ezzel a masszával megtöltjük a kimosott tojáshéjakat. A megtöltött kukókat bivaly alap lében mérsékelt tűzön fedő alatt főzzük. Beletesszük a juliennre vágott vegyes zöldséget és készre főzzük. A megfőtt kukókat kiszedjük és leszedjük a tojáshéjakat. Végül a levest barna rántással berántjuk, borssal, bivalytejföllel és bivalyjoghurttal ízesítjük, kiforraljuk és a kukókra merjük.