Debreceni kukóleves

Debreceni kukóleves 10 személyre (FG)

Hozzávalók

Vágó bivalyborjú tüdő.

Sárgarépa

Füst. mangalica tokaszalonna

Petrezselyem gyökér

Parajdi só

Fekete bors őrölt

Rizs

Petrezselyem zöld

Babérlevél

Fűszerpaprika

Mangalica zsír

Liszt

Tojás

Bivaly Tejföl

Bivaly joghurt

Tojáshéjak (kukók)

1,00 kg

300 g

200 g

200 g

40 g

4 g

100 g

1  cs

4 lev.

10 g

200 g

100 g

10 db.

4 dl

4 dl

20 db.

 

Elkészítés

A bivaly borjú tüdőt babérlevéllel, sóval puhára főzzük. A kukó nem más, mint alaposan megmosott tojáshéj. A tompább végén hegyes késsel egy ujjnyi lyukat csinálunk. a csúcsosabb végét kiszúrjuk, és ezen kifújjuk a fehérjét és sárgáját. A megfőtt borjútüdőt ledaráljuk, rizzsel, sóval, vágott petrezselyem zölddel és az apró kockára vágott szalonnával, kevés borssal jól összevegyítjük. Ezzel a masszával megtöltjük a kimosott tojáshéjakat. A megtöltött kukókat bivaly alap lében mérsékelt tűzön fedő alatt főzzük. Beletesszük a juliennre vágott vegyes zöldséget és készre főzzük. A megfőtt kukókat kiszedjük és leszedjük a tojáshéjakat. Végül a levest barna rántással berántjuk, borssal, bivalytejföllel és bivalyjoghurttal ízesítjük, kiforraljuk és a kukókra merjük.