Erdélyi kicsike (Mics) 5 személyre
Hozzávalók
Darálni való bivalyhús (nyak, szegy, faggyús részek)
Vöröshagyma Fokhagyma Borsikafű Kakukkfű Szódabikarbóna Só Frissen őrölt bors |
600 g
100 g 3 cikk 1 ág 3-4 ág 1 tk
|
Elkészítés
Ehhez az ételhez zsíros faggyús húsrészeket használjunk. Az eredeti recept két-három féle húst használ (Marha, bárány, esetenként sertést). Mi is használhatunk a bivalyhoz más húst is, de így is finom kicsikéket készíthetünk belőle. A zsírosabb húsokat használva nem lesz sütés után száraz az étel, hanem kellemesen szaftos marad a hús. A húst ledaráljuk és hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a friss fűszerek zöldjét, leveleit is finomra vágjuk (télen szárítottat használunk) és a húshoz adjuk. Sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Jól összegyúrjuk a húst és a fűszereket. Érdemes pihentetni hűtőben vagy hideg helyen legalább 8 órán át. Az elkészült és érlelt húsból egyforma rudacskákat formálunk (8-10 cm.) Ha beolajozzuk a kezünket és kolbásztöltőből nyomjuk, ki a húst kb. egy tenyérnyit hamar kész leszünk nagyobb tétellel is. Faszénparázson, rostsütőn süthetjük, kínálhatunk mellé mustárt, de egy jól ízesített salátával is remek szabadban elkészíthető étel. Pálcikára szúrva is tálalhatjuk így nem kel kézzel fogni, ha a mustárba szeretnénk mártani és még látványos is. Jóféle házi kenyér illik mellé