Fokhagymás bival...

Fokhagymás bivalynyak lencsékkel tálalva

Mivel a bivalynyak elég izmos hús ezért érdemes vele több időt tölteni ahhoz, hogy Finom jó állagú húst kapjunk. Kezdjük azzal, hogy formázzuk és hosszúkás, gömbölyű alakra kötjük, nem műanyag! Kötöző zsineggel. Ha időnk van rá érdemes sóoldatot készíteni és ebben tartani a bivalynyakat pár 2–3 órán keresztül. Így a sólében jól átjárja a só mindenhol egyenletesen fog érezni a sós íz és a rostok is fellazulnak. A művelethez 5,5 -6 % sóoldatot készítsünk!

 

Hozzávalók 5 személyre

Bivalynyak

Friss bors

Fokhagyma

Zsír

Római kömény

Vöröshagyma

Bivaly alaplé

 

800 g

3 g

20 g

80 g

1 g

80 g

500 ml

 

 

Elkészítés

A már sólében ált, húst kissé megborsozzuk, serpenyőben zsíron minden oldalról elősütjük. Tepsibe tesszük az összedarabolt fokhagymát, a római köményt és a vöröshagymát mellétéve kevés főző lével felöntve fedővel letakarva alacsony hőmérsékleten 130-135 C°-n sütjük (párolva sütjük). A húst közben forgassuk meg, és ilyenkor nem árt, ha megöntözzük a levével. Így kicsivel hosszabb az elkészülési idő, de biztos omlós, puha lesz a hús. Ha szükséges pótoljuk a folyadékot.  A sütés vége felé, amikor a hús már kezd puhulni, levehetjük a fedőt így szebb lesz. Az így elkészített hús akár hidegen is fogyasztható pl. salátákkal. Ha elhűlne vagy maradna belőle a következő napra, szeletelve forró serpenyőben felpirítva ismét friss lesz és a szelet is kap egy kis pörzs ízt. Most lencséket kínálunk hozzá.

Lencsék: lencsepüré, lencse fasírt, hagymás

vörös lencse

Hozzávalók: 5 személyre

 

Lencse

Vörös lencse

Babérlevél

Mustár

Bivalytejszín

Tojás

Zsemlemorzsa

Bors őrölt

Fokhagyma

Vöröshagyma

Olívaolaj

Citromlé

 

350 g

100 g

10 g

2 db

10 g

100 ml

1 db

30 g

1 g

2 cikk

100 g

8 ml

5 ml

Elkészítés

A lencsét a hagyma nagyobbik felével sós vízben babérlevéllel megfőzzük, hogy könnyen áttörhető legyen. A megfőtt lencséből 5 evőkanálnyit félreteszünk, kivesszük a főtt hagymát, ezt is félretesszük. A főtt lencsét lepürésítjük, áttörjük, kétharmad részéből tejszínnel, vajjal, mustárral, ha szükséges pici cukorral lencsepürét készítünk, jól elkeverjük, ne legyen sűrű! Megmaradt tört és egészben félretett lencséből, a főtt hagymát hozzátörve egy tojással, fokhagymával, zsemlemorzsával lencse fasírtot készítünk, amit lapos pogácsákká formálunk, zsírban min a két oldalán megsütjük. A vörös lencsét is sós vízben főzzük majdnem puhára. Félrehúzzuk és egy kis apróra vágott vöröshagymát dinsztelünk olívaolajon, hozzáadjuk a most már leszűrt lencsét, átforgatjuk a hagymával, sózzuk és néhány csepp citromlével ízesítjük. Tálaláskor a tányérra tesszük, a lencsepürét kissé elhúzzuk, erre tesszük a fokhagymás bivalynyak szeletet, mellé tesszük a lencse fasírtot és a meleg lencsesalátát.