Főtt bivalyszegy...

Főtt bivalyszegy torma mártással, burgonyával, kelvirág ropogóssal 5 személyre

Hozzávalók

Bivalyszegy (csontos szegy)

Szemes bors

Sárgarépa, petrezselyem gyökér, zellergumó

Vöröshagyma (kis fej)

Fokhagyma

Lestyán zöld

Bivaly vaj

Liszt

Ecetes torma üveges

Tejszín

Cukor

Ecet, ha szükséges,

1250 g

20 g

2 g

200 g

1 db

2 gerezd

1 szál

40 g

10 g

100 g

100 ml

10 g

 

A bivalyszegyet öt egyforma nagyságura vágjuk lehetőleg fűrésszel. Forró vízzel leöntjük és utána hideg vízzel átmossuk. Feltesszük főni, ha a habja feljön, leszedjük, és gyöngyöző forralással főzzük. Majd sózzuk és beletesszük a szemes borsot. Megtisztítjuk a zöldségeket és a leveshez adjuk. A húst jó puhára kell főzni, ha elkészült célszerű a zöldségeket kiszedni a húst tálalásig a levesben tartani.

Mártás készítés

A vajat felhevítjük, hozzáadva a lisztet kicsit sütjük és a hús levéből felengedjük (150 ml.) hozzáadjuk a tormát és a tejszínt beforraljuk és ízesítjük (cukor, ecet).

 

Kelvirág ropogós: 5 személyre

Hozzávalók

Friss karfiol

Tojássárgája

Grízes liszt

Fehér bors

Petrezselyemzöld

Tojás

Zsemlemorzsa

Olaj vagy zsír a sütéshez

400 g

3 db

50 g

15 g

3 g

1/3  cs

2 db

150 g

 

 

Elkészítés

A megtisztított karfiolt sós vízben megfőzzük és leszűrve hagyjuk lecsöpögni. Majd áttörjük, és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a grízes lisztet, a tojások sárgáját, sót, őrölt fehérborsot és a finomra vágott petrezselyem zöldjét. Összekeverjük így egy jól formálható, de nem túl kemény állagot kapunk. A karfiol tésztából Vagy egyforma nagyságú rudacskákat vagy egyforma nagyságú golyókat formálunk. Ezeket felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő zsiradékban kisütjük. Valamilyen (pl. snidling) önálló fogásként is fogyaszthatjuk.