Gombás bivaly borjúszűzpecsenye hálóban sütve Csicsóka pürével, pagodakarfiollal, Sárgarépával és céklával
Hozzávalók: 5 személyre
Bivalyborjú szűzpecsenye
Só Frissen őrölt bors Bivalyvaj |
600 g
15 g 1 g 50 g |
A húst sózzuk, borsozzuk és serpenyőben vagy tepsiben elősütjük. Lehetőleg minden Oldalról süssük szép halványpirosra, a sütést végezzük gyorsan és magas hőmérsékleten. Ha elkészült tegyük félre kissé hűlni. Addig készítsük el a gombapépet.
Hozzávalók
Vöröshagyma
Gomba (csiperke, vargánya, pereszke, szegfű) Petrezselyemzöld Tojás Zsemlemorzsa Só Sertésháló (cseplesz)
|
50 g
300 g 1 csokor 2 db 25 g 8 g 200 g |
Elkészítés
A hús sütésénél megmaradt zsiradékban (vaj) a finomra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott gombákat és összesütjük, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk. Egy kevés zsemlemorzsát keverünk hozzá és levesszük a tűzről. Még melegen hozzákeverünk két felvert tojást és kicsit hűtjük. Az elősütött bivalyborjú szüzet az elkészült gombapéppel bevonjuk, egyenletes vastagságban és a kiáztatott, kinyomkodott sertéshálóval betekerjük (burkoljuk), és meleg sütőben, locsolgatva megsütjük aranybarna színűre. Sokáig nem szabad sütni, mert ha túlsül a hús száraz és keményebb lesz. Kevés pihentetés után szeletelve tálaljuk.
Köretek
Csicsókakrém
Csicsóka
Só Bivalytejszín Bivalyvaj |
400 g
8 g 10 ml 20 g |
Elkészítés
A csicsókát megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Főzés után leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Vigyázni kel, mert a csicsóka sok vizet tartalmaz, és ha nem csepegtetjük jól le, vizes maradhat a pürénk. A forró csicsókát áttörjük, vajat és tejszínt adva hozzá, Jó habosra keverjük, ha kel még sózzuk. Közvetlenül a tálalás előtt legyen kész.
Zöldségek
Pagodakarfiol (romanesco) Sárgarépa Cékla Bivalyvaj Só
|
200 g
200 g 200 g 30 g 8 g |
A zöldségeket enyhén sós vízben roppanósra főzzük. A sorrend pagodakarfiolt rózsáira szedve főzzük, a sárgarépát egészben vagy darabolva és végül a céklát hasonlóan a répához, azért, hogy ne színezzék egymást. A főzés után kissé lehűtjük a zöldségeket.
Egyenlő darabokra vágjuk répát és a céklát. A tálalás előtt vajban forró serpenyőben átforrósítva tálaljuk.
Az étel tálalása: A tányérra tesszük, a csicsókapürét kissé ellapítjuk a felétől, az ellapított részére helyezzük, a hús szeleteket körbe rakjuk a többi zöldséggel és a serpenyőben maradt forró vajas lével megöntözzük.
Egyenlő darabokra vágjuk répát és a céklát. A tálalás előtt vajban forró serpenyőben átforrósítva tálaljuk.
A z étel tálalása
A tányérra tesszük, a csicsókapürét kissé ellapítjuk a felétől, az ellapított részére helyezzük, a hús szeleteket körberakjuk a többi zöldséggel és a serpenyőben maradt forró vajas lével megöntözzük.