Gombás bivaly bo...

Gombás bivaly borjúszűzpecsenye hálóban sütve Csicsóka pürével, pagodakarfiollal, Sárgarépával és céklával

Hozzávalók: 5 személyre

Bivalyborjú szűzpecsenye

Frissen őrölt bors

Bivalyvaj

600 g

15 g

1 g

50 g

A húst sózzuk, borsozzuk és serpenyőben vagy tepsiben elősütjük. Lehetőleg minden Oldalról süssük szép halványpirosra, a sütést végezzük gyorsan és magas hőmérsékleten. Ha elkészült tegyük félre kissé hűlni. Addig készítsük el a gombapépet.

Hozzávalók

Vöröshagyma

Gomba (csiperke, vargánya, pereszke, szegfű)

Petrezselyemzöld

Tojás

Zsemlemorzsa

Sertésháló (cseplesz)

 

50 g

 

300 g

1 csokor

2 db

25 g

8 g

200 g

 

Elkészítés

A hús sütésénél megmaradt zsiradékban (vaj) a finomra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott gombákat és összesütjük, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk. Egy kevés zsemlemorzsát keverünk hozzá és levesszük a tűzről. Még melegen hozzákeverünk két felvert tojást és kicsit hűtjük. Az elősütött bivalyborjú szüzet az elkészült gombapéppel bevonjuk, egyenletes vastagságban és a kiáztatott, kinyomkodott sertéshálóval betekerjük (burkoljuk), és meleg sütőben, locsolgatva megsütjük aranybarna színűre. Sokáig nem szabad sütni, mert ha túlsül a hús száraz és keményebb lesz. Kevés pihentetés után szeletelve tálaljuk.

Köretek

 

Csicsókakrém

Csicsóka

Bivalytejszín

Bivalyvaj

400 g

8 g

10 ml

20 g

 

Elkészítés

A csicsókát megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Főzés után leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Vigyázni kel, mert a csicsóka sok vizet tartalmaz, és ha nem csepegtetjük jól le, vizes maradhat a pürénk. A forró csicsókát áttörjük, vajat és tejszínt adva hozzá, Jó habosra keverjük, ha kel még sózzuk. Közvetlenül a tálalás előtt legyen kész.

Zöldségek

 

Pagodakarfiol (romanesco)

Sárgarépa

Cékla

Bivalyvaj

 

200 g

200 g

200 g

30 g

8 g

A zöldségeket enyhén sós vízben roppanósra főzzük. A sorrend pagodakarfiolt rózsáira szedve főzzük, a sárgarépát egészben vagy darabolva és végül a céklát hasonlóan a répához, azért, hogy ne színezzék egymást. A főzés után kissé lehűtjük a zöldségeket.

Egyenlő darabokra vágjuk répát és a céklát. A tálalás előtt vajban forró serpenyőben átforrósítva tálaljuk.

Az étel tálalása: A tányérra tesszük, a csicsókapürét kissé ellapítjuk a felétől, az ellapított részére helyezzük, a hús szeleteket körbe rakjuk a többi zöldséggel és a serpenyőben maradt forró vajas lével megöntözzük.

Egyenlő darabokra vágjuk répát és a céklát. A tálalás előtt vajban forró serpenyőben átforrósítva tálaljuk.

 

A z étel tálalása

A tányérra tesszük, a csicsókapürét kissé ellapítjuk a felétől, az ellapított részére helyezzük, a hús szeleteket körberakjuk a többi zöldséggel és a serpenyőben maradt forró vajas lével megöntözzük.