Házi bivalyborjúmáj pástétom 5 személyre
Hozzávalók 5 személyre
Bivalymáj Fehér sós szalonna Füstölt szalonna Zsír Bivalyvaj Tejszín Vöröshagyma Fokhagyma Só Frissen őrölt bors Szerecsendió Kakukkfű, majoránna, zsálya, friss levelek Finomra vágva Ha nincs akkor szárítottat használunk.
|
400 g
80 g 50 g 30 g 50 g 150 ml 60 g 5 g 20 g 5 g 3 g
6 g
|
Elkészítés
A májat keskeny csíkokra vágjuk vagy apró kockákra, a füstölt szalonnát kockára vágjuk és kisütjük kevés zsírt adunk hozzá és ebbe tesszük a finomra vágott vöröshagymát, dinszteljük. Beletesszük a fokhagymát, a finomra vágott fűszernövényeket ebbe tesszük a májat, borsozzuk, enyhén sózzuk, rátesszük a szerecsendiót is hirtelen megsütjük a májat. Csak annyira, hogy ne legyen véres, de ne keményedjen meg! A tűzről levéve megkóstoljuk, és ha szükséges utána ízesítünk. Ezt a májas keveréket átpasszírozzuk és szitán áttörjük. Használhatunk kuttert is (forgókéses gyorsvágó). Nagyon fontos hogy a májban lévő erek ne kerüljenek bele. Teljesen sima csomómentes legyen a krém. A krémhez adjuk a tejszínt és jól elkeverjük, majd újra ízesítünk rajta. Üvegbe vagy folpackkal kibélelt formába rakjuk és kb. 35 -45 percig kigőzöljük és hűtjük. Ha üvegbe tettük, akkor a hűtés előtt kevés olvasztott vajat vagy zsírt tegyünk a tetejére, jól lehűtjük. Formából kifordítva szeletelve, üvegből kanalazva tálaljuk.