Házi bivalyborj...

Házi bivalyborjúmáj pástétom 5 személyre

Hozzávalók 5 személyre

 

Bivalymáj

Fehér sós szalonna

Füstölt szalonna

Zsír

Bivalyvaj

Tejszín

Vöröshagyma

Fokhagyma

Frissen őrölt bors

Szerecsendió

Kakukkfű, majoránna, zsálya, friss levelek

Finomra vágva

Ha nincs akkor szárítottat használunk.

 

400 g

80 g

50 g

30 g

50 g

150 ml

60 g

5 g

20 g

5 g

3 g

 

6 g

 

 

Elkészítés

A májat keskeny csíkokra vágjuk vagy apró kockákra, a füstölt szalonnát kockára vágjuk és kisütjük kevés zsírt adunk hozzá és ebbe tesszük a finomra vágott vöröshagymát, dinszteljük. Beletesszük a fokhagymát, a finomra vágott fűszernövényeket ebbe tesszük a májat, borsozzuk, enyhén sózzuk, rátesszük a szerecsendiót is hirtelen megsütjük a májat. Csak annyira, hogy ne legyen véres, de ne keményedjen meg! A tűzről levéve megkóstoljuk, és ha szükséges utána ízesítünk. Ezt a májas keveréket átpasszírozzuk és szitán áttörjük. Használhatunk kuttert is (forgókéses gyorsvágó). Nagyon fontos hogy a májban lévő erek ne kerüljenek bele. Teljesen sima csomómentes legyen a krém. A krémhez adjuk a tejszínt és jól elkeverjük, majd újra ízesítünk rajta. Üvegbe vagy folpackkal kibélelt formába rakjuk és kb. 35 -45 percig kigőzöljük és hűtjük. Ha üvegbe tettük, akkor a hűtés előtt kevés olvasztott vajat vagy zsírt tegyünk a tetejére, jól lehűtjük. Formából kifordítva szeletelve, üvegből kanalazva tálaljuk.