Hortobágyi bivalyfelsál szelet daragaluskával 5 személyre
Hozzávalók
Bivalyfelsál
Só Zsír Liszt Vöröshagyma Fokhagyma Fűszerpaprika Köménymag Zöldpaprika (fehér) Paradicsom Csípős paprika Bivaly alaplé felönteni |
700 g
20 g 120 g 50 g 200 g 10 g 10 g 2 g 200 g 150 g 1 db
|
Elkészítés
A felszeletelt bivaly felsált klopfoljuk, sózzuk és lisztbe forgatva serpenyőben, forró zsírban hirtelen mindkét oldalát megsütjük és sorban egy lábasba rakjuk. A visszamaradó zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, meghintjük a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük és felengedjük fözőlével és enyhén sózzuk. Ráöntjük a hússzeletekre és fedő alatt rövid lében pároljuk. Közben a fokhagymát szétnyomjuk és a köménymaggal együtt finomra vágjuk, és a húshoz adjuk. Mielőtt a hús tejesen megpuhulna, zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a fél karikákra vágott zöldpaprikát, majd a paradicsomot. Levének rövid, tartalmasnak kel lenni, igény alapján csípős paprikát is tehetünk bele. Köretként daragaluskát adunk hozzá.
Daragaluska 5 személyre
Búzadara
Zsír Tojás Só Alaplé szükség szerint
|
200 g
100 g 2 db 25 g
|
A hideg zsírt és a tojást jó habosra kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát és megsózzuk és az egészet jól összekeverjük. A szaggatás előtt legalább fél óráig pihentetjük. Tiszta alaplében, vagy enyhén sós vízben (csak lassan forró, nem zubogó) kanállal formázva, beletéve főzzük ki. A kanalat minden szaggatás előtt bele kel mártani a levesbe! A megfőtt galuskákat hagyjuk a főzőlében így még dagad, és nem hűl el.