Hortobágyi bival...

Hortobágyi bivalyfelsál szelet daragaluskával 5 személyre

Hozzávalók

Bivalyfelsál

Zsír

Liszt

Vöröshagyma

Fokhagyma

Fűszerpaprika

Köménymag

Zöldpaprika (fehér)

Paradicsom

Csípős paprika

Bivaly alaplé felönteni

700 g

20 g

120 g

50 g

200 g

10 g

10 g

2 g

200 g

150 g

1 db

 

 

 

Elkészítés

A felszeletelt bivaly felsált klopfoljuk, sózzuk és lisztbe forgatva serpenyőben, forró zsírban hirtelen mindkét oldalát megsütjük és sorban egy lábasba rakjuk. A visszamaradó zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, meghintjük a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük és felengedjük fözőlével és enyhén sózzuk. Ráöntjük a hússzeletekre és fedő alatt rövid lében pároljuk. Közben a fokhagymát szétnyomjuk és a köménymaggal együtt finomra vágjuk, és a húshoz adjuk. Mielőtt a hús tejesen megpuhulna, zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a fél karikákra vágott zöldpaprikát, majd a paradicsomot. Levének rövid, tartalmasnak kel lenni, igény alapján csípős paprikát is tehetünk bele. Köretként daragaluskát adunk hozzá.

Daragaluska 5 személyre

Búzadara

Zsír

Tojás

Alaplé szükség szerint

 

200 g

100 g

2 db

25 g

 

 

A hideg zsírt és a tojást jó habosra kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát és megsózzuk és az egészet jól összekeverjük. A szaggatás előtt legalább fél óráig pihentetjük. Tiszta alaplében, vagy enyhén sós vízben (csak lassan forró, nem zubogó) kanállal formázva, beletéve főzzük ki. A kanalat minden szaggatás előtt bele kel mártani a levesbe! A megfőtt galuskákat hagyjuk a főzőlében így még dagad, és nem hűl el.