Kelkáposzta főzelék „liszt nélkül” bivaly fasírttal 5 személyre
Hozzávalók 5 személyre
Kelkáposzta Burgonya Só Vöröshagyma Fokhagyma (3 cikk) Köménymag Bors frissen őrölve Vaj
|
600 g
250 g 10 g 30 g 10 g 5 g 1 g 40 g |
Elkészítés
Az alapanyagokat tisztítjuk, mossuk. A vöröshagymából, köménymagból, fokhagymából, vízből, sóval, ízesített alaplevet készítünk, leszűrjük, ebben a fűszeres lében megfőzzük a kb. 3 cm széles és ujjnyi hosszúságúra darabolt kelkáposztát. Amikor már majdnem kész szűrőkanál segítségével kiszedjük, a léből egy másik edénybe kevés levet teszünk rá és lefedve, forrón tartjuk. A kockára vágott burgonyát is a fűszeres lében főzzük meg és leszűrjük. A burgonyát burgonyanyomón áttörjük, teszünk hozzá a fűszeres léből és a vajjal elkeverjük, úgy, hogy sűrű, de mégis folyékony burgonyakrémet kapjunk. Tálaláskor a kelkáposztát tegyük, a főzelékes tálba erre öntsük rá a burgonyakrémet. Arra figyeljünk, hogy a főző lé ne legyen sok, mert nem lesz elég ízletes a benne főzött főzelék, Így üde friss rántás nélküli főzeléket kapunk.
Bivalyfasírt
Hozzávalók 5 személyre
Bivalyhús (lapocka, soványabb nyesedék, szegy)
Só Bors frissen őrölve Vöröshagyma Fokhagyma Zsemle Tojás Petrezselyemzöld Zsemlemorzsa Fűszerpaprika Zsír a sütéshez
|
600 g
25 g 2 g 40 g 2 cikk 8 g 1 db 1 db ½ csomó 40 g 5 g
|
Elkészítés
A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a finomra vágott és dinsztelt vöröshagymát, az áttört fokhagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldjét, sót, borsot, az áztatott és áttört zsemlét, tojást, és a fűszerpaprikát. Jól összekeverjük, gyúrjuk az alapanyagokat. Ha kissé lágy lenne, csipet zsemlemorzsát keverünk hozzá. Rövid ideig 15 – 20 percig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. Zsemlemorzsával hintett tálcára egyforma golyókat szaggatunk, formálunk (diónyi) belőle és forró zsírban kisütjük. Itatóspapírra szedjük ki és tálalhatjuk. Lehet egészben sütni, lapos pogácsa alakúra, de lehet tölteni is pl. tojással, sajttal stb.