Köleses bivalygo...

Köleses bivalygombóc zelleres paradicsommártásban 5 személyre

Hozzávalók 5 személyre

Bivalylapocka, nyesedék, szegy darálva

Zsír

Vöröshagyma

Fokhagyma

Majoránna

Köles (hántolt)

Tojás

Bors frissen őrölt

Petrezselyem zöld

Paradicsom sűrítmény

Zsír

Liszt

Vöröshagyma

Zellergumó

Zellerzöld

Cukor

Alaplé

500 g

30 g

50 g

1 cikk

1 g

80 g

1 db

15 g

1 g

1   cs

500 ml

40 g

50 g

50 g

50 g

3 ág

10 g

50 g

500 ml

Elkészítés

A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a zsíron fonnyasztott apróra vágott hagymát, nagyon kevés fokhagymát (el is hagyhatjuk), sót, borsot, majoránnát, tojást, a megmosott kölest és a finomra vágott petrezselyemzöldet és jól összekeverjük hagy mindenhová jusson mindenből. A kész masszából egyforma gombócokat formálunk.  A paradicsom sűrítményt edénybe tesszük, hozzáadjuk a reszelt zellergumót, az összekötözött zeller zöldet, a kis fej hagymát, sót.  Alaplével fölengedjük és forraljuk. A zsírból lisztből rántást készítünk. A már jól kiforralt mártás alapunkat átszűrjük (a benne lévőknek az íze kellett). Ismét felfőzzük, és a rátással besűrítjük a mártást. Cukorral édesítünk rajta. A mártást tovább főzve beletesszük a gombócokat és készre főzzük.