Párolt bivalystefánia gombákkal 5 személyre
Hozzávalók 5 személyre
Bivalystefánia Vöröshagyma Fokhagyma Mangalica zsír Sárgarépa Petrezselyem gyökér Babérlevél Kakukkfű Só Frissen őrölt bors Bivaly alaplé felöntéshez Paradicsom püré Liszt Vörösbor Gombák vegyesen
|
800 g
50 g 1 cikk 50 g 60 g 60 g 2 db 2 ág 20 g 2 g 300 ml 20 g 10 g 100 ml 150 g |
Pl. Vargánya, szegfű, róka, csiperke, rizike, galamb, tőke, pereszke, fafül, legalább három féle. A jobb megoldás a friss gomba, de ha nincs a szárított is megteszi. A szárított gombákat felhasználás előtt áztassuk hideg vízbe így könnyebben puhulnak.
Elkészítés
Ez egy vastag izomköteget tartalmazó húsrész, amit érdemes nagy odafigyeléssel készíteni! Ha figyelünk az elkészítésre a húsunk meghálálja a törődést, szaftos, puha jó étel válik belőle. A húst sózzuk, borsozzuk és forró zsírban minden oldalát kor besütjük, pirosas színe legyen. A húst kivesszük a serpenyőből a visszamaradt zsírban az összevágott hagymát, a nagyobb darabos zöldségeket, a paradicsom pürét enyhén pirítjuk és feleresztjük az alaplé egy részével. Hozzátesszük fűszereket, az ízesítőket és a gombákat. Ebben a lében pároljuk a húst lassú tűzön. A párolást fedő alatt végezzük és közben a húst is forgassuk meg. A párolás vége felé öntsük hozzá a bort is. Együtt pároljuk omlós puhára. Amikor a hús kész van, kiemeljük a léből és melegen fedő alatt tartjuk tálalásig. A pároló levet öntsük egy szűrőn keresztül egy másik edénybe, és a gombákat is tegyük vissza a mártásba. Ha a mártás kissé híg lenne, kevés étkezési keményítővel sűríthetünk rajta. A mártást forraljuk, ki kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsünk rajta és a felszeletelt hús alá öntve tálaljuk. Adhatunk külön mártásos kiöntőben is.
Köretként: Kelvirágkrémet és vajas zöldségeket adhatunk hozzá.
Hozzávalók 5 személyre
Karfiol
Bivalyvaj Só Bivalytejszín Sárgarépa Szárzeller Ceruzabab Pagoda karfiol
|
250 g
60 g 10 g 80 ml 150 g 100 g 50 g 100 g
|
Elkészítés
Tegyünk egy edénybe sós főzővizet, ebben főzzük először a karfiolt puhára. Szedjük ki a vízből, csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta semmi lé. Törjük át a puha karfiolt és keverjük el a tejszínnel és egy kicsi vajjal és kész a kelvirágkrémünk. A többi zöldséget is balanszírozzuk (előfőzés) le és szedjük ki a vízből, majd vajon, serpenyőben forgassuk át és párolt bivalystefánia mellé tálaljuk őket.