Savanyú vetrece bivalytúrós puliszkával 5 személyre
Hozzávalók
Bivaly lapocka vagy nyak, vagy más nem kövér hús
Zsír Füstölt mangalica szalonna Vöröshagyma Fokhagyma Fűszerpaprika Só Bors frissen darálva Babérlevél Mustár Citrom Fehérbor száraz Liszt Cukor Bivaly tejföl Kukoricaliszt Víz Só Bivalytúró |
700 g
70 g 100 g 150 g 10 g 10 g 15 g 2 g 1 szál 15 g 1 db 100 ml 20 g 10 g 200 ml 1 csésze 2,5 csésze 8 g 150 g |
Elkészítés
A bivalyhúst csíkokra vágjuk (4 cm. x 1 cm.). A füstölt szalonnát apró csíkokra vágjuk, a zsírt lábasba tesszük, hozzáadjuk a szalonna csíkokat és kicsit sütünk rajta. Hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és megfonnyasztjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát rászórjuk a fűszerpaprikát és egy kevés vízzel felengedjük. Ha elfőtt a víz hozzáadjuk a csíkozott bivalyhúst, sózzuk, beletesszük a babérlevelet és borsozzuk. Fehér borral felengedve fedő alatt rövid lében pároljuk, a folyadékot szükség szerint pótoljuk (bor, víz) Ha a húsunk puhulni kezd, zsírjára sütjük és elkészítjük a tejfölös habarást, ezzel sűrítjük, rövid, de tartalmas enyhén sűrű levének kel lenni. Kivesszük a babérlevelet, és ha kel sót, borsot teszünk bele és mustárral, citromlével, reszelt citromhéjjal és egy pici cukorral ízesítjük. Kiforraljuk és melege tálaljuk 2,5 csészevizet csipet sóval felteszünk főni. Ha főni kezd a víz folyamatosan kevergetve hozzáadjuk (eresztjük) a kukoricalisztet, ha fő alacsony hőfokon befedve főzzük (pötyögve) tovább 20 percig. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a bivalytúrót tepsibe vagy tűálló tálba öntjük és sütőben magas hőmérsékleten rápirítunk. Kanalazva tálaljuk a vetrecéhez.