Sörös bivalypof...

Sörös bivalypofa tárkonyos répával és tárkony eszpumával

Sörös bivalypofa

 

 

Bivaly pofahús

Bivaly vaj

Bivaly alaplé

Világos sör

Olaj

Étkezési keményítő

Só, őrölt kömény

 

 

1000 g

100 g

2000 ml

250 ml

100 ml

40 g

 

A pofahúst sózzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük és egy magas falú serpenyőben az olajon elősütjük. Ezután felöntjük a sörrel, felforraljuk, és annyi alaplevet öntünk hozzá, hogy ellepje. Alacsony hőmérsékleten lassan puhára pároljuk. Amikor elkészült kiszedjük a párolóléből. A levet a keményítővel besűrítjük, jól kiforraljuk és belekeverjük a vajat. Az így elkészült mártást rászűrjük a húsra, és melegen tartjuk tálalásig.

Tárkony eszpuma

 

 

 

Kristálycukor

Fehér balzsamecet

Tárkonyecet

Tejföl

Xantan

Friss tárkony

Só, cayanne bors, citromlé

 

 

 

25 g

250 ml

50 ml

200 g

4 g

1 csomag

 

Egy serpenyőben a cukrot világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük a balzsamecettel és a tárkonyecettel. 50 ml-re visszaforraljuk, és hozzáadjuk a tárkonyt. Levesszük a tűzről, és lefedve 10 percig állni hagyjuk, hogy a tárkony aromatizálja a szirupot. Leszűrjük és hozzákeverjük a tejfölhöz. Botmixer segítségével hozzámixeljük a xantan-t, ez fogja megfelelő állagúra sűríteni. Sóval, cayanne borssal, pár csepp citromlével ízesítjük. Keveset (kb. 2 evőkanálnyit) félreteszünk a répák marinálásához. A többit habszifonba töltjük és 2 db patront csavarunk bele.

 

Tárkonyos répa

Bébirépa

Zöldségalaplé

Fekete kenyérmorzsa (lásd bivalymáj krokett recept)

Friss tárkony

A félretett tárkony emulzió

Ehető virág

 

750 g

1500 ml

50 g

1 csomag

 

10 db

 

A répákat megtisztítjuk és a zöldség alaplében a tárkony felével megpároljuk. Kiszedjük a párolóléből, lecsepegtetjük, és ecsettel vékonyan megkenjük a tárkony emulzióval. Megszórjuk a fekete morzsával, apróra vágott tárkonnyal és így tartjuk melegen tálalásig.

 

Összeállítás

Tálaláskor a pofahúst a tányérra helyezzük, meglocsoljuk a sörös mártással. Mellé helyezzük a répákat, amiket virágszirmokkal díszítünk, és a szifonból nyomunk mellé a tárkony eszpumából.