Tavaszi bivalygombóc lime-os tejszínes, mártásban tökmagvas tésztával 5 személyre
Hozzávalók 5 személyre
Darált bivalyhús (nyesedék, nyak, lapocka) Zsír Vöröshagyma Sárgarépa Petrezselyem gyökér Zellergumó Hántolt köles Petrezselyemzöld Tojás Majoránna Só Bors frissen őrölve
|
500 g
30 g 30 g 80 g 60 g 50 g 80 g 1 cs 1 db 2 g 15 g 1 g |
Mártáshoz
Bivaly vaj
Vöröshagyma Petrezselyem zöld B. alaplé Sárgarépa Petrezselyem gyökér B. tejszín Só Lime Liszt
|
50 g
50 g ½ cs 500 ml 60 g 50 g 200 ml 15 g 2 db 40 g |
Elkészítés
A darált húshoz adjuk a kevés zsíron megfonnyasztott apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt zöldségeket, a megmosott kölest, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, a tojást, majoránnát, sót, borsot és összegyúrva elkészítjük a húst. Kicsit állni hagyjuk (kb. 10 perc), majd egyforma gombócokat formázunk belőlük és az alábbi lében megfőzzük. A vajban megdinszteljük, a vöröshagymát rászórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét és az alap lével fölengedjük, és sózzuk, ebbe tesszük a gombócokat és lassú forrással főzzük. A gombócok mellé tesszük a finom metéltre (juliannae) vágott zöldségeket és egy kevés lime héjat reszelve. Ha a gombócok megfőttek, lisztből és tejszínből készült habarással besűrítjük. Kifacsart lime levével ízesítjük.
Tökmagvas tészta
Hozzávalók
Liszt Tojás Tökmagolaj Őrölt tökmag Só Tisztított tökmag 15 g
|
400 g
4 db 1 tk 20 g 20 g
|
Elkészítés
A lisztből, tojásból, tökmagolajból, és az őrölt tökmagból jól nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát vékonyra nyújtva széles metéltet vágunk belőle. Forró sós vízben kifőzzük. Tálalásnál a tetejére néhány csepp tökmagolajat csepegtetünk és vágott pirított tökmaggal meghintjük.
Könnyű tökmagvas tészta
Hozzávaló 10 kiszúrt kerek lap, húsgombóc vagy más alá
Tojás Tökmagliszt Finomliszt Pirított tökmag késsel apróra vágva Só
|
5 db
60 g 30 g 5 g 3 g |
Elkészítés
A tojásokat ketté választjuk, a sárgákat habosra verjük. A tojások fehérjéit is kemény habbá verjük, egy csipet sót adunk hozzá majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a tökmaglisztet. Óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a tészta. Sütőpapírral ellátott lemezre kenjük, rászórjuk a vágott tökmagot és 165 C° előmelegített sütőben 12 – 14 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbát végezni. Hagyjuk hűlni majd pogácsa szaggatóval 10 db. – t, szúrunk ki, amit tálalásnál a húsgombócok alá teszünk. Ezt a tésztát máshoz is használhatjuk. Ha cukorral készítjük, lehet sütemény alapja is.