Töltött cukkini csónakok tejszínes kapormártással 5 személyre
Hozzávalók
Zsenge cukkinik (kb. 200 gramm súlyúak) Bivalyhús (nyesedék, apróhús,) Ha bivalyborjú még jobb. Újhagyma (póré is jó) Bivalytej Zsemle Tojás Fehérbors Parajdi só Petrezselyem zöld Bivalyvaj Friss zöldkapor Liszt Tejszín Tejföl Cukor Citrom Félkemény bivalysajt |
5 db.
350 g 1-2 szál 100 ml 1 db 2 db 5 g 20 g ½ cs 50 g 1 cs 20 g 200 ml 100 ml 10 g 50 g 50 g |
Elkészítés
A cukkiniket mosás tisztítás után hosszában kettévágjuk és a közepét (magágyat) kivájjuk. Erre a műveletre használjunk karalábévájót vagy erős teáskanalat. (/csónak, kenu/ alakot kapunk) Azért is jó a zsenge cukkini, mert még nem nőttek meg a magvak így könnyen kiszedhetjük a belsejét. A kivájt cukkini csónakokat enyhén sózzuk és kevés fehér borssal is megszórjuk, félretesszük. a zsemlét tejbe vagy tejes vízbe áztatjuk. A húst apró lyukú tárcsán ledaráljuk és hozzádaráljuk a beáztatott kicsavart zsemlét is. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk és egy kevés vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott cukkini belsejét hirtelen átforgatjuk a hagymával. A hagymás keveréket hozzátesszük a darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, sózzuk, borsozzuk, és jól elkeverjük. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a cukkiniket. (ha a tölteléket tömörnek találjuk, egy kis kanál tejföl hozzáadásával lágyíthatjuk. Egy tepsit kivajazunk, és ebbe rakjuk a megtöltött „csónakokat”, tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal. Sütőben készre sütjük. A megsült cukkinik alatt lévő levet leszűrjük és egy kis lábasba öntjük, felforraljuk és besűrítjük a lisztből, tejszínből, tejfölből készült habarással. Beleforraljuk a finomra vágott zöldkaprot. Beállítjuk a sűrűségét és beízesítjük só, cukor, citromlé hozzáadásával. A tálaláskor a cukkiniket tálra tesszük és rá vagy mellé öntjük a kapormártást.