Túrógombóc

Túrógombóc

Hozzávalók

Bivalytúró

Búzadara

Tojás sárga

Só,

Citrom (reszelt héj)

Tojásfehérje

Kristálycukor

Tejföl

Méz

Zsemlemorzsa

500 g

100 g

3 db

 

½ db

3 db

12 g

250 ml

60 g

120 g

 

Elkészítés

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, csipet sót, reszelt citrom héját és a tojás sárgákat keverjük jól össze. Majd 1-2 órát hűtőben pihentetjük. Közben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és lazán, hogy ne törjön, hozzáadjuk a túróhoz. A tésztából egyenletes gombócokat szaggatunk és a sós forró vízben kifőzzük. A pirított zsemlemorzsába forgatva forrón tálaljuk, mellé mézes tejfölt kínálunk.

 

Mákos töltelék

Hozzávalók

Darált mák

Cukor

Bivalytej

Reszelt citromhéj

100 g

30 g

100 ml

 

 

Elkészítés

A tejben megfőzzük a mákot és hozzáadjuk a cukrot és a citromhéját úgy, hogy jó sűrű legyen. A túró tésztából kör alakú lapokat készítünk, erre osztjuk el a főtt mákkrémet, majd kezünkkel gombóccá formáljuk. Vigyázva, hogy a töltelék belül maradjon. Az előző módon kifőzzük és tálaljuk. A szilvás túrógombóc esetében a máktöltelék helyett jóféle, sűrű házi szilvalekvár töltünk. És tálalásnál fahéjas alma öntetet adunk.

Mézes fahéjas almaöntet (túrós, mákos, szilvalekváros gombóchoz)

Hozzávalók 5 személyre

 

Alma savanykás ízű

Fehér bor

Fahéj rúd kisseb

Citrom

Tejszín

Őrölt fahéj

Méz (akác, vegyes)

 

200 g

100 ml

5 g

1 db.

(1/2) 50 g

100 ml

1 g

2 ek.( 60 g)

 

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk, és a magházat kivágjuk, ezekből, a fehérbor, a fahéjrúd, a csipet só, egy kevés citromhéj, 3  ek víz hozzáadásával alaplevet készítünk (főzünk) és leszűrjük. A leszűrt alaplében megfőzzük a kockákra vágott almát és mixeljük. A kapott almakrémet (pürét) egy edényben a tejszínnel kiforraljuk és hozzáadjuk az ízesítőket, a mézet, az őrölt fahéjat és citromlével állítjuk be a végleges ízét. Ha felforrt leszűrjük. Ha az öntet sűrű lenne fehér borral vagy tejjel hígíthatjuk, ha híg kevés tejszín hozzáadásával sűríthetjük. Melegen és hidegen is kellemes kiegészítő. Túrógombóc, mákkal töltött túrógombóc, és más sütemények mellé is kínálhatunk.