Túrós pogácsa
Hozzávalók
Liszt
Bivalytúró Bivalyvaj Élesztő Só Tojás sárgája Tej |
500 g
400 g 400 g 25 g 25 g 2 db 70 ml |
Elkészítés
A tejben megfuttatjuk az élesztőt, a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört túrót, a vajat, a sót és az élesztőt. az alapanyagokat egyneművé gyúrjuk. A begyúrt tésztát egy félórára hűtőbe tesszük. A hűtött tésztát téglalap alakúra nyújtjuk majd a tészta felületét éles vékony pengéjű késsel sűrűn és nem túl mélyen bevagdaljuk. az így bebordázott tésztát háromrét hajtjuk. Szélről kb. 1/3 -t. a közepe felé hajtjuk, majd a másik szélét a már dupla részre hajtjuk. A tésztát kb. 1,5 – 2 cm. vastagságúra nyújtjuk, és a felületét sűrűn, de nem mélyen bevagdaljuk. Pogácsaszaggatóval egyforma pogácsákat szaggatunk és a felvert tojással lekenjük majd kb. negyedórát pihentetjük és 190 C°- os sütőben 25 -30 percig barnásra sütjük.