Túrós pogácsa

Túrós pogácsa

Hozzávalók

Liszt

Bivalytúró

Bivalyvaj

Élesztő

Tojás sárgája

Tej

500 g

400 g

400 g

25 g

25 g

2 db

70 ml

 Elkészítés

A tejben megfuttatjuk az élesztőt, a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört túrót, a vajat, a sót és az élesztőt. az alapanyagokat egyneművé gyúrjuk. A begyúrt tésztát egy félórára hűtőbe tesszük. A hűtött tésztát téglalap alakúra nyújtjuk majd a tészta felületét éles vékony pengéjű késsel sűrűn és nem túl mélyen bevagdaljuk. az így bebordázott tésztát háromrét hajtjuk. Szélről kb. 1/3 -t. a közepe felé hajtjuk, majd a másik szélét a már dupla részre hajtjuk. A tésztát kb. 1,5 – 2 cm. vastagságúra nyújtjuk, és a felületét sűrűn, de nem mélyen bevagdaljuk. Pogácsaszaggatóval egyforma pogácsákat szaggatunk és a felvert tojással lekenjük majd kb. negyedórát pihentetjük és 190 C°- os sütőben 25 -30 percig barnásra sütjük.