Tűzdelt bivalyfelsál zöldségek között párolva burgonya puffanccsal 5 személyre
Hozzávalók
Bivalyfelsál (comb)
Fehér szalonna Zsír Só Vöröshagyma Paradicsom püré Sárgarépa Petrezselyem gyökér Zellergumó Petrezselyemzöld Fokhagyma Kakukkfű Gomba Bors frissen darálva Fehérbor (száraz) Bivaly vaj |
700 g
80 g 50 g 10 g 60 g 15 g 100 g 80 g 80 g ½ cs 1 cikk 2 ág 30 g
10 ml 50 g |
Elkészítés
A fehérszalonnából ceruza vastagságú csíkokat vágunk, fagyasztószekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön így könnyebb lesz tűzdelni. A szalonna csíkokat tűzdelő tű segítségével a húsba tűzzük úgy, hogy egyforma távolságokra tűzzük a szalonna csíkokat és lehetőleg a hús minden részére jusson. A megtűzdelt felsáldarabot sózzuk, majd kevés zsíron körbe sütjük. A megmaradó zsírban egy kevés cukrot karamellizálunk, beletesszük a hagymát, a sűrített paradicsomot és kevés alaplével fölengedjük. A lébe tesszük az elősütött tűzdelt felsált, Fokhagymát, kakukkfüvet, a petrezselyemzöld szárát és fedő alatt pároljuk. Ha a hús kezd puhulni, hozzáadjuk az egyenlő nagyságúra vágott zöldségeket és a gombát. Együtt pároljuk puhára. Ha elkészült a húst kivesszük, a pároló levéből a levet leszűrjük, A fehérbort beforraljuk, csak a fele maradjon, ezt hozzáöntjük és összefőzzük és beízesítjük. A mártásba, ha már nem forr és egy picit állt hideg vajdarabkákat teszünk, bele ezzel sűrítjük. Tálaláskor a tára tesszük a zöldségeket és a mártást és mellé vagy rá helyezzük a hússzeletet, megszórjuk finomra vágott petrezselyem zölddel. Külön köretet kínálunk hozzá.
Burgonya puffancs 5 személyre
Hozzávalók
Burgonya (főve, áttörve)
Liszt Bivalytej Élesztő (friss) Tojássárgája Bivaly vaj Só Zsír vagy olaj a sütéshez |
200 g
280 g 70 ml 15 g 2 db 30 g 10 g
|
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben megindítjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az áttört főtt burgonyát, a tojássárgájákat, a vajat, sót és hozzáadjuk az élesztős tejet. A tésztát jól összekeverjük, kissé lágyabb tésztát kapunk. Letakarva kelesztjük, ha jól megnőtt a tészta mennyisége olajos kanállal a forró zsiradékba szaggatjuk és aranybarnára sütjük. A zsírból kiszedve rácsra vagy törlő papírra tesszük, hogy a zsiradék lecsöpögjön. A burgonya puffancs nemcsak köretként, de fűszeres tejföllel (pl. fokhagymás, snidlinges, stb.) vagy sajttal is finom csemege.