Zöldfűszeres bivalyoldalas

Zöldfűszeres bivalyoldalas 5 személyre

Hozzávalók

Bivalyoldalas (csontos)

Frissen őrölt bors

Vöröshagyma

Fokhagyma

Sárgarépa

Petrezselyem gyökér

Babérlevél

Rozmaring friss

Kakukkfű

Borsikafű

Majoránna

Petrezselyem zöldje

Akácméz

Mangalica zsír

Olaj

1500 g

30 g

 

100 g

20 g

80 g

80 g

2-3 lev.

3-4 ág

5-6 ág

1-2 ág

1-2 ág

1 cs

1 ek

80 g

50 ml

Elkészítés

A bivalyoldalast fűrésszel vágjuk széles csíkokra, úgyhogy ne legyen szilánkos. Érdemes előre sózni. A sózott oldalast megszórjuk frissen darált borssal és a kizsírozott tepsibe tesszük. A hús mellé tesszük a vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, babérlevelet. A zöldfűszer ágakról mosás után lehúzzuk a leveleket és félretesszük, az ágakat is a tepsibe tesszük, kevés vizet vagy alaplét öntünk alá lefedve sütőbe tesszük. Sütés közben locsoljuk meg a húst (ezt többször is megtehetjük). Kb. 170 C°-s sütőben az állat korától függően 2 ½ – 3 ½ órán keresztül süssük addig, míg a hús puhulni kezd! Az, míg a hús sül a mézből, olajból és a zöldfűszerek finomra vágott leveleiből sűrű pépet készítünk, amit szépen rákenünk a már majdnem kész húsra. A sütőt magasabb hőmérsékletre állítjuk és fedő nélkül készre sütjük. A fűszerek rásülnek a húsra, megpirulnak, remek illatot árasztanak. A sült levét beforralva esetleg egy kevés hideg bivalyvajjal elkeverve a feldarabolt hús mellé adjuk. Ízlésünkre való körettel tálaljuk. Pl. Bivaly-mozzarellás puliszkát, vagy zöldségeket.

Pagodakarfiol krém   

               

Hozzávalók 5 személyre

 

Pagodakarfiol

Vaj

Tejszín

Fokhagyma

Fehér bors

Szódabikarbóna

 

200 g

20 g

5 g

60 ml

1 cikk 2 g

1 g

2 g

Elkészítés

A pagodakarfiolt a fokhagymával szódabikarbónás, sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük és burgonyatörővel összetörjük, hozzáadjuk a vajat, tejszínt, fehér borsot és összekeverjük, tálalásig melegen tartjuk.

Hordóburgonya

 

Hozzávalók 5 személyre

Egyforma apró burgonyák

Vaj

Petrezselyem zöldje

 

15 szem

5 g

15 g

3 szál

A burgonyákat megtisztítjuk, és hordó alakúra formázzuk. Sós vízben megfőzzük, leszűrve olvasztott vajban megforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Vajas zöldségek

 

Hozzávalók 5 személyre

Szárzeller

Sárgarépa

Ceruzabab

Kelvirág 5 rózsa

Vaj

 

5 ág

150 g

15 db 80 g

100 g

10 g

30 g

 

 

Elkészítés

A zöldségeket sós vízben (használhatjuk a pagodakarfiol főzőlevét) megfőzzük, roppanósra.  A megfőtt zöldségeket vajban átsütjük és tálaljuk.