Zöldfűszeres bivalyoldalas 5 személyre
Hozzávalók
Bivalyoldalas (csontos)
Só Frissen őrölt bors Vöröshagyma Fokhagyma Sárgarépa Petrezselyem gyökér Babérlevél Rozmaring friss Kakukkfű Borsikafű Majoránna Petrezselyem zöldje Akácméz Mangalica zsír Olaj |
1500 g
30 g
100 g 20 g 80 g 80 g 2-3 lev. 3-4 ág 5-6 ág 1-2 ág 1-2 ág 1 cs 1 ek 80 g 50 ml |
Elkészítés
A bivalyoldalast fűrésszel vágjuk széles csíkokra, úgyhogy ne legyen szilánkos. Érdemes előre sózni. A sózott oldalast megszórjuk frissen darált borssal és a kizsírozott tepsibe tesszük. A hús mellé tesszük a vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, babérlevelet. A zöldfűszer ágakról mosás után lehúzzuk a leveleket és félretesszük, az ágakat is a tepsibe tesszük, kevés vizet vagy alaplét öntünk alá lefedve sütőbe tesszük. Sütés közben locsoljuk meg a húst (ezt többször is megtehetjük). Kb. 170 C°-s sütőben az állat korától függően 2 ½ – 3 ½ órán keresztül süssük addig, míg a hús puhulni kezd! Az, míg a hús sül a mézből, olajból és a zöldfűszerek finomra vágott leveleiből sűrű pépet készítünk, amit szépen rákenünk a már majdnem kész húsra. A sütőt magasabb hőmérsékletre állítjuk és fedő nélkül készre sütjük. A fűszerek rásülnek a húsra, megpirulnak, remek illatot árasztanak. A sült levét beforralva esetleg egy kevés hideg bivalyvajjal elkeverve a feldarabolt hús mellé adjuk. Ízlésünkre való körettel tálaljuk. Pl. Bivaly-mozzarellás puliszkát, vagy zöldségeket.
Pagodakarfiol krém
Hozzávalók 5 személyre
Pagodakarfiol Vaj Só Tejszín Fokhagyma Fehér bors Szódabikarbóna
|
200 g
20 g 5 g 60 ml 1 cikk 2 g 1 g 2 g |
Elkészítés
A pagodakarfiolt a fokhagymával szódabikarbónás, sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük és burgonyatörővel összetörjük, hozzáadjuk a vajat, tejszínt, fehér borsot és összekeverjük, tálalásig melegen tartjuk.
Hordóburgonya
Hozzávalók 5 személyre
Egyforma apró burgonyák
Só Vaj Petrezselyem zöldje
|
15 szem
5 g 15 g 3 szál |
A burgonyákat megtisztítjuk, és hordó alakúra formázzuk. Sós vízben megfőzzük, leszűrve olvasztott vajban megforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.
Vajas zöldségek
Hozzávalók 5 személyre
Szárzeller
Sárgarépa Ceruzabab Kelvirág 5 rózsa Só Vaj
|
5 ág
150 g 15 db 80 g 100 g 10 g 30 g
|
Elkészítés
A zöldségeket sós vízben (használhatjuk a pagodakarfiol főzőlevét) megfőzzük, roppanósra. A megfőtt zöldségeket vajban átsütjük és tálaljuk.